Članak

ŠETNJA OD SEBILJA DO ARIA CENTRA

Protesti mladih u Sarajevu zbog malih subvencija: Pridružili im se i političari, sindikalisti, građani...

Mlade je podržao i bivši resorni ministar Almir Bečarević koji je kazao da novca ima i da se može naći rješenje.

Foto: Patria

(Patria) - Više stotina mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja danas su izašli na protestnu šetnju od Sebilja do centra Aria nezadovoljni iznosom od 4.800 KM po aplikantu iako je iznos trebao biti između 10 i 12 hiljada KM.

Predstavnik mladih Emin Šehić poručio je da ovo nisu nikakvi protesti opozicije, jer je 93 posto mladih se izjasnilo da nije član nijedne političke opcije.

"Online peticiju je potpisalo 863 osobe. Vlada KS je ta koja je dio svoje strategije za mlade kreirala javne pozive. Vlada je ta koja nas je pozvala da se javimo na javni poziv, odredila uslove. Mi nismo kreirali ulsove. Iznos subvencije 2017. ili 2018. kada je cijena kvadrata bila znato niža je bila značajna pomoć mladima, sa današnjim cijenama kvadrata ni 10 ni 12 hiljada nije pomoć, a ne 4.800", kazao je Šehić.

Adnan Lukač, jedan od aplikanata na javnom pozivu kazao je da su naredni koraci insistiranje da Vlada KS iznađe rješenje da se isplate subvencije od 10.000 do 12.000 KM.

"Mi ćemo nastaviti insistirati na ovome bez obzira šta ččanovi Vlad ei premiejr govorili Insitirmao da se ispoštuje odluka. Nastavit ćemo da protestujemo. Imamo podršku i političkih stranaka i donosilaca odluka i nadamo se da će se naći rješenje. S nama je tu i nekoliko zastupnika u Skupštini KS, gospodin Vreto koji je podnio inicijativu, drugi članovi Skupštine koji su nas podržali, tu je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković koji je govorio u smjeru onoga što i mi tražimo, tu je čelnik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KO Saudin Sivro. Imamo veliku podršku. Moguće je pronaći iznos iz budžeta KS 2024. da se pokrije subvencija koja nam je obećana bez obzira što je već usvojen“, kazao je Lukač.

Mlade je podržao i bivši resorni ministar Almir Bečarević koji je kazao da novca ima i da se može naći rješenje.

„Našli su u Budžetu za 2024. 250 miliona KM u 15 dana, pa valjda nije problem naći osam miliona i za ove mlade ljude. Nema teoretske šanse da je izvršenje budžeta za 2023. 100 posto. No, pojavio se problem upumpavanja novca u komunalna preduzeća, pojavio se problem sindikata i povećanja plaća, jednokratnih pomoći. Podaci zvanični kažu da Kanton Sarajevo postaje kanton staraca. Bolje da mladi kupe stan nego da budu podstanari cijelog svog života. Ne mora biti 12.000 i oni bi bili zadovoljni sa nekim manjim iznosom ali ne manjim od onoga što je do sada bilo“, kazao je Bečarević.

Foto: Patria

#mladi #protesti #zahtjevi #BiH