Članak

NEMA BUDŽETA

Burno u Parlamentu FBiH: Zakazane brojne komisije i sjednica Predstavničkog doma PFBiH, Mešalić traži raspuštanje oba doma

Iz opozicije su tražili od predsjednika Zakondavno-pravne komisije Belmina Zukana (SDP) da zakaže sjednicu na kojoj će biti razmatrana samo Odluka o privremenom finansiranju, odnosno i dvije prateće odluke.

Očekuje se buran ponedjeljak u Federalnom parlamentu (Foto: Arhiv)

(Patria) - Federalni zastupnik i šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić poručio je da predsjednica FBiH Lidija Bradara (HDZ BiH) treba raspustiti oba doma Federalnog parlamenta i to po dva osnova. Smatra da ona to neće učiniti jer su dobili partnere koji dižu ruke za sve što HDZ naredi.

On je citirao član 16. Ustava Federacije BiH.

„Kada Predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz saglasnost sa potpredsjednikom Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja.

Predsjednik Federacije raspušta oba doma kad oni ne uspiju donijeti budžet Federacije prije početka budžetske godine”, navodi se u Ustavu.

Predstavnički dom je konstituiran u decembru 2022., a Dom naroda u januaru 2023. godine.

Mešalić javno pita i OHR zašto ima dvostruke standarde i zašto OHR sada umjesto što suspenduje Ustav FBiH na 24 sata kada to godi HDZ-u i što mijenja izborna pravila u izbornoj noći, ne ispoštuje Ustav FBiH i raspusti oba Doma Parlamenta FBiH.

“OHR umjesto da implementira Ustav FBiH, on (Schmidt) šuti na očigledno kršenje Ustava FBiH i radi po sistemu švedskog stola, u zavisnosti da li to godi Draganu Čoviću ili ne. Raspustiti ovaj nasposobni saziv oba Doma Parlamenta FBiH i raspisivanje novih izbora je rješenje”, naveo je Mešalić.

Naredne sedmice zakazane su dvije sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Prva će se održati u ponedjeljak 22. januara na kojoj će se razmatrati Informacija o nefunkcionisanju radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, te druga tačka izbori i imenovanja. Sjednicu je zakazao HDZ-ov Mladen Bošković, s obzirom da predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) iz zdravstvenih razloga ne može više obavljati tu funkciju. Ona je ovlaštenja prenijela na Boškovića iako je na čelu Doma naroda PFBiH također kadar HDZ BiH Tomislav Martinović.

Za sutra je zakazana i sjednica Komisije za izbor i imenovanja, Mandatno-imunitetske komisije ali i Zakonodavno-pravne komisije na čijem je dnevnom redu osim odluke o privremenom finansiranju koja bi se trebala naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma u srijedu, i izmjena Poslovnika koje je predložila vladajuća većina predvođena HDZ BiH.

Nekoliko sjednica Zakonodavno-pravne komisije ali i Komisije za izbor i imenovanja nisu održane jer nije bilo kvoruma. Kvorum “drže” zastupnici opozicije koji ne žele omogućiti da pred zastupnike dođe samo jedno ime za sudiju Ustavnog suda BiH Marina Vukoje na kojem insistira HDZ već traže cijelu listu.

S druge strane, nijedno imenovanje ne može doći pred Parlament dok se ne održi sjednica Komisije za izbor i imenovanje. Opozicija je svjesna zamke koju je pripremila vladajuća većina pa su na isti dnevni red Zakonodavno-pravne komisije stavili i privremeno finansiranje FBiH za prvi kvartal s obzirom da nema prijedloga Budžeta ali i izmjene Poslovnika koje bi omogućili vladajućoj većini popunjavanje komisija nedostajućim članovima zaobilazeći tako opoziciju čime bi došli do potrebne većine u obje ove komisije.

Iz opozicije su tražili od predsjednika Zakondavno-pravne komisije Belmina Zukana (SDP) da zakaže sjednicu na kojoj će biti razmatrana samo Odluka o privremenom finansiranju, odnosno prateće odluke vezane za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

#kvorum #MahirMešalić #opozicija #raspuštanje #sjednice #vlast #BiH