Članak

DOKUMENTI

Veleizdaja pred vratima: Trojka potvrdila Komšićevu ocjenu o izboru članova Predsjedništva po želji HDZ-a!

Ovakav pesimističan ishod izrekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u nedavnom intervju za SB.

(Patria) - Sastanak predstavnika koalicije na državnom nivou kojem su prisustvovali Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ) i predsjednici stranaka trojke, Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS) održan je jučer Laktašima kod Banje Luke, a počeli su se objavljivati dokumenti navodnih dogovora.

Tako jedan od dokumenata tretira i izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izbor članova Predsjedništva BiH: prijedlog je da kandidata iz reda bošnjačkog naroda bira čitava FBiH, za hrvatskog člana se mijenja na ranije predloženi način HDZ-a BiH - tako glasi tačka sporazuma između Trojke, HDZ-a i SNSD-a, iz koje je vidljivo da je Trojka spremna isporučiti Predsjedništvo BiH HDZ-u.

Ovakav pesimističan ishod izrekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u nedavnom intervju za SB.

Vidjeti ćemo da li će Trojka izdržati. Ne bih se kladio na njihovu izdržljivost, sklon sam vjerovati da će popustiti, jer kao što vidimo daju mu sve pa što ne bi dali i Predsjedništvo.

Biće tu i onih naivnih koji će Čoviću govoriti kako nema potrebe da se na taj način mijenja Izborni zakon jer nemam pravo kandidature 2026. Ali Trojki to ništa neće biti od pomoći, jer će HDZ tražiti ne 100 % nego 101% posto garancija. Kada dođu do te faze onda će iz Trojke vjerovatno objašnjavati kako se zaboga Predsjedništvo mora isporučiti HDZ-u radi evropskog puta, kako Predsjedništvo BiH (iako u vanrednim okolnostima može preuzeti sve ovlasti) zapravo nije ni bitno, itd, itd.

#dokument #izborČlanaPredsjedništva #trojka #ŽeljkoKomšić #BiH