Članak

IGK

Traži se izvinjenje od EUFOR-a

(Patria) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) u ime preživjelih žrtava Bosanskog genocida traži izvinjenje od Snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini EUFOR-a zbog prisustva vojnika EUFOR na neustavnoj, antidržavnoj i antibosankoj proslavi 9. januara.

Žrtve Bosanskog genocida duboko je povrijedilo i zabrinulo prisustvo vojnika EUFOR na proslavi 9. januara koju je Vlada Kanade osudila i označila kao antiustavnu radnju koja se treba zaustaviti od nadležnih državnih bosanskohercegovačkih institucija.

IGK pozdravlja odluku kojom se vojnik EUFOR koji je 9. januara, tokom obilježavanja dana entiteta RS, kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim, stajao u crkvi u Milićima, te prisustvovao i služenju parastosa poginulim borcima u Spomen sobi, suspenduje i vraća kući iz zone operacija.

Međutim imajući u vidu da je pravo na dostojanstvo žrtava Bosanskog genocida ozbiljno povrijeđeno, tražimo izvinjenje EUFORA žrtvama, kao moralni čin.
EUFOR dobro zna da je 9. januara 1992. Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, što je ravno državnom udaru.

Također, EUFOR zna da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine tri puta presudio da je 9. januar kao Dan entiteta RS neustavan, jer diskriminiše Bošnjake i Hrvate. Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je krivično djelo, za koje je propisana zatvorska kazna do pet godina.

Izvinjenje EUFOR je moralni čin koga zaslužuju žrtve bosanskog genocida.

#EUFOR #IGKKanada #Izvinjenje #vojnikMilići #BiH