Članak

SUKOB SE NASTAVLJA

​Netanyahu javno odbacio nastojanje SAD-a da se stvori palestinska država

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da je rekao Sjedinjenim Američkim Državama da se protivi uspostavljanju palestinske države nakon što sukob u Gazi dođe do kraja, javio je BBC.

Na konferenciji za novinare, Netanyahu je obećao da će nastaviti ofanzivu u Gazi „do potpune pobjede“, uništenja Hamasa i povratka preostalih izraelskih talaca, dodajući da bi to moglo potrajati „još mnogo mjeseci“.

Izraelski saveznici, uključujući SAD, pozvali su na oživljavanje „rješenja o dvije države“, u
kojem bi buduća palestinska država postojala rame uz rame s izraelskom. U mnogim krugovima postoji nada da bi trenutna kriza mogla natjerati zaraćene strane da se vrate na diplomatiju, kao jedinu održivu alternativu beskonačnim ciklusima nasilja.

Ali iz Netanyahuovog komentara, njegova namjera izgleda sasvim suprotna. Tokom konferencije za novinare u četvrtak, rekao je da Izrael mora imati sigurnosnu kontrolu nad svom teritorijom zapadno od rijeke Jordan, što bi uključivalo teritoriju bilo koje buduće palestinske države.

„Ovo je neophodan uslov, i to je u suprotnosti sa idejom (palestinskog) suvereniteta. Šta da radimo? Govorim ovu istinu našim američkim prijateljima, a također sam zaustavio pokušaj da nam se nametne realnost koja bi štetila sigurnosti Izraela“, rekao je.

Netanyahu je proveo veći dio svoje političke karijere protiveći se palestinskoj državnosti, hvaleći se prošlog mjeseca da je ponosan što je spriječio njeno uspostavljanje, tako da ove izjave nisu iznenađenje. Ali samo javno pobijanje diplomatskog pritiska Washingtona i odlučnost da ostane na sadašnjem vojnom kursu pokazuju da se širi neslaganje sa zapadnim saveznicima Izraela.

Odgovarajući na najnovije komentare Netanyahua, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da njegova vlada neće prestati raditi na rješenju o dvije države, dodajući da „neće biti ponovne okupacije Gaze“.

#BenjaminNetanyahu #Izrael #Svijet