Članak

PROVOKACIJE

Udruženja žrtava: Zašto MUP KS ne reaguje na skupove Dodikovih pristalica ispred Suda BiH?

(Patria) - Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje "Žena Podrinja" oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem ističu da je jučer pred Sudom BiH "preneseno obilježavanje 9. januara".

"Na jučerašnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine u predmetu protiv Milorada Dodika, jedan broj pristalica Milorada Dodika nosio je obilježja neustavnog dana Rs. Zabrinjava stanje potpune nezainteresiranosti policijskih agencije na očite i namjerne provokacije Dodikovih trabanata. Podsjećamo da je MUP KS zabranio okupljanje pred sudom BiH, 01. septembra 2023. godine, smatrajući takvo okupljanje prijetnjom po sigurnost.

Stvarni razlog je potpuno ignorisanje od strane podnosioca prijave prema zahtjevu MUP-a, jučer kada se masa pristaša okupila reakcija MUP KS je izostala, skup nije zabranjen, MUP uopšte nije reagovao, kao da se ništa ne dešava, nestala je prijetnja ili se MUP KS i njeni službenici već unaprijed pomirili sa sudbinom!

Već duže vrijeme upozoravamo da zbog nečinjenja na užasno ponašanje institucija Republike srpske, u Rs-u da će se takvo ponašanje prenijeti i u F BiH i to se upravo dešava.

Tražimo od nadležnih zaštitu te ukoliko ista izostane nama ne preostaje ništa do zatražiti azil u nekim drugim zemljama", upozoravaju žrtve.

#MiloradDodik #neustavnidan #provokacije #Sud #BiH