Članak

BLISKI ISTOK

Iranski šef diplomatije: Napadi na Izrael će se okončati ako prestane rat u Gazi

(Patria) - Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da će napadi na Izrael i njegove interese od strane „Osovine otpora“ prestati ako se rat u Gazi završi, upozoravajući da bi sukob mogao povećati tenzije širom Bliskog istoka, prenio je Reuters.

„Okončanje genocida u Gazi dovesće do kraja vojnih akcija i kriza u regionu“, rekao je Hossein Amir-Abdollahian na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Sigurnost Crvenog mora povezana je s razvojem događaja u Gazi i svi će patiti ako izraelski zločini u Gazi ne prestanu... Svi frontovi (otpora) će ostati aktivni“, dodao je.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je nazvao Huse koje podržava Iran „terorističkom“ grupom, nakon što su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli desetine zračnih napada širom Jemena tokom noći.

Husi, koji je gađaju brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti s Palestincima, zaprijetila je „snažnim i efikasnim odgovorom“ na napade SAD-a i Britanije.

Amir-Abdollahian je također rekao da je Teheran podijelio obavještajne podatke s Irakom o, kako je rekao, aktivnostima izraelske obavještajne agencije Mossad u iračkoj poluautonomnoj kurdskoj regiji.

Iran je saopštio da je njegov Korpus garde islamske revolucije (IRGC) u ponedjeljak napao izraelski „špijunski štab“ u Iraku u gradu Erbilu. Irak je kasnije negirao da postoji takav špijunski centar u zemlji.

#BliskiIstok #Gaza #HosseinAmir-Abdollahian #Iran #Izrael #Svijet