Članak

PREDVIĐANJA NAUČNIKA

Prošla godina oborila je sve rekorde, ali ova bi mogla biti još toplija

Naučnici su potvrdili da je prošla godina bila najtoplija do sada ali će ova, 2024. godina, sudeći prema relevantnim podacima, biti još toplija.

(Patria) - Naučnici su potvrdili da je prošla godina bila najtoplija do sada ali će ova, 2024. godina, sudeći prema relevantnim podacima, biti još toplija.

Godišnje otopljenje će globalno, po prvi put od preindustrijskog vremena pa do danas, premašiti 1,5 stepeni Celzijusa.

Ovo zagrijavanje bit će uzrokovano, prije svega, daljim sagorijevanjem fosilnih goriva u svijetu, ali i prirodnom pojavom El Ninjo.

El Ninjo se javlja u intervalima od četiri do pet godina, a ove zime dodatno zagrijava površinu pacifičkog okeana i podiže temnperaturu planete, kaže se u istraživanju klimatologa superkompjuterskog centra u Barceloni.

Ovogodišnje zagrijavanje, prema proračunima kompjuterskih modela, vjerovatno će porasti za 1,54 Celzijusa i ovakav trend bi mogao da se nastavi tokom cijele naredne dekade.

Predviđanja ovih naučnika govore da će narednih pet godina, od 2024. do 2028. prosječno otopljenje iznositi između 1,49 i 1,79 stepeni Celzijusa.

U periodu od 2029. do 2033. godine godišnje otopljenje iznosit će 1,67 do blizu 2 stepena Celzijusa.

Član istrazivačkog tima Roberto Bilbao naglašava da ovakav ritam rasta temperature ne znači sa sigurnosću da će klimatski dogovor iz Pariza postignut 2015.godine, u kojem se govori o usporavanju rasta otopljavanja ispod 1,5 stepeni Celzijusa, biti probijen, jer se taj dogovor odnosi na period od 20 godina.

No, sve ukazuje na to da se svijet opasno približava naznačenoj kritičnoj granici.

Ukoliko, ipak, dođe do globalnog zagrijavanja koje prevazilazi dogovorenu strategiju u Parizu, naučnici predviđaju da će širom planete doći do odumiranja koralnih grebena i uništenja tih ekosistema.

Naučnici smatraju da će potom uslijediti otapanje leda na Antarktiku i doći do porasta nivoa mora i okeana, kao i ozbiljnih posljedica u sektoru poljoprivrede u nekim dijelovima svijeta.

Ovakvo otopljavanje može dovesti do lančane reakcije negativnih bioloških i klimatskih promjena na planeti koje će biti nepovratnog karaktera.

#godina #naučnici #Nauka #zanimljivosti #magazin1