Članak

DVIJE GODINE AGRESIJE

Putin: Ukrajinska državnost je ugrožena ako se rat nastavi

Putinove izjave o toku rata postale su sve sigurnije i agresivnije u posljednjih nekoliko mjeseci, s neuspjehom ukrajinske kontraofanzive da donese bilo kakve značajne dobitke protiv dobro ukopanih ruskih snaga.

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da bi državnost Ukrajine mogla pretrpjeti „nepopravljiv udarac“ ako se nastavi obrazac rata, a Rusija nikada neće biti primorana da odustane od postignuća koje je ostvarila, javio je Reuters.

Putin je dao svoje televizijske komentare dan nakon što je Švicarska pristala biti domaćin
globalnog samita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog. Putin je odbacio „takozvane formule mira“ o kojima se raspravlja na Zapadu i u Ukrajini i ono
što je nazvao „prohibitivnim zahtjevima“ koje one podrazumijevaju.

„Pa, ako ne žele (da pregovaraju), onda nemojte“, rekao je.

„Sada je sasvim očigledno, ne samo da je kontraofanziva (Ukrajine) propala, već je inicijativa u potpunosti u rukama ruskih oružanih snaga. Ako se tako nastavi, ukrajinska državnost može pretrpjeti nepopravljiv, vrlo ozbiljan udarac“, dodao je.

Putinove izjave o toku rata postale su sve sigurnije i agresivnije u posljednjih nekoliko mjeseci, s neuspjehom ukrajinske kontraofanzive da donese bilo kakve značajne dobitke protiv dobro ukopanih ruskih snaga. Rusija trenutno kontroliše 17,5% teritorije Ukrajine.

Putin je rekao da je razgovor o pregovorima „pokušaj da nas motiviše da napustimo dobitke koje smo ostvarili u proteklih godinu i po dana. Ali to je nemoguće. Svi razumiju da je to nemoguće“.

Formula mira koju je iznio Zelenskiy poziva, između ostalog, na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, prekid neprijateljstava i povlačenje ruskih trupa. Rusija kaže da bi svaki pregovori morali uzeti u obzir „novu realnost“ koju stvaraju njene snage na terenu.

#Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #Svijet