Članak

PREDSJEDNIK Rs

Dodik o najavi Schmidta : Republika srpska je spremna za taj 'dan D'

(Patria) - Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o svim procesima i daljim kretanjima BiH mogu donijeti "samo izabrani predstavnici naroda koji za tako nešto imaju legitimitet, te poručio da će "'dan D' biti ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kome se otvara prostor da on nešto nametne". Dodik je ovo izjavio kao odgovor na najave visokog predstavnika o konačnom roku za dogovor u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Dodik je rekao da je Republika srpska u svim svojim ranijim akcijama “dala jasan odgovor i spremna je za taj “dan D” o kome Kristijan Šmit priča”.

U obraćanju na mreži X, Dodik je poručio da su namjere Republike srpske jasne – “želi da sačuva dejtonsku BiH i Ustav BiH, ali ako nastave s rasturanjem Dejtona dobiće samostalnu Republiku srpsku i raspalu nefunkcionalnu Federaciju”.

“To je naš odgovor svima koji prijete napadima na Rs”, rekao je Dodik.

Dodik je predstavnike Bošnjaka na političkoj sceni ponovo nazvao “političkim muslimanima”.

“Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički muslimani nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed”.

“Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na djelima nas vode sve dalje od tog puta. Toliko daleko da neki neimenovani stranac priča kako je sastanak političkih lidera, koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rješavanje svih pitanja – `dan D`”, rekao je Dodik.

Još je poručio da neće dozvoliti da “Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu”.

“Nećemo dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu. Svako ko sumnja u naše riječi, neka ponovo pročita Dejtonski sporazum, Ustav BiH, ali i povelju UN. Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo”, naglasio je Dodik.

Podsjećamo, visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio je kako će dati još jednu priliku čelnicima vladajućih stranaka da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona, a ukoliko se to ne dogodi intervenisat će izmjenama koje se nazivaju ‘integritet izbornog procesa’.

#ChristianSchmidt #danD #MiloradDodik #Rs #BiH

bice ti to zadnje javljanje o odcjepljenju