Članak

HURTIĆEV GLAS PRESUDIO

Vijeće ministara BiH dodijelilo 30.000 KM iz državne kase Fondaciji 'Srpska kuća' Gorice Dodik iako je pod sankcijama SAD!

Piše: A. Vrabac

Vijeće ministara BiH na sjednici 7. decembra donijelo je odluku o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH u iznosu od 30.000 KM koje su doznačene Fondaciji 'Srpska kuća' na čijem je čelu Gorica Dodik, kćerka predsjednika Rs Milorada Dodika. Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem je čelu kadar SNSD-a Staša Košarac.

Gorica Dodik i Igor Dodik su na listi sankcija OFAC-a od oktobra 2023. godine i nekoliko njihovih firmi. No, to nije spriječilo Vijeće ministara BiH da njenoj fondaciji daju novac iz državne kase.

Fondacija 'Srpska kuća' osnovana je u januaru 2023. godine u Laktašima. Gorica Dodik je predsjednica Upravnog odbora, a Jelena Trninić Milićević član Upravnog odbora koja je i savjetnica ministra trgovine i turizma u Vladi Rs Denisa Šulića.Gorica Dodik voditeljica je istoimene emisije 'Srpska kuća' na Alternativnoj televiziji koja je također pod sankcijama SAD od januara 2022. godine kada su uvedene sankcije i Miloradu Dodiku.

Upravo ATV ovih dana u svom programu i na društvenim mrežama reklamira emitovanje specijalne emisije i prve epizode 'Srpske kuće' koje su na programu ATV-a 6. i 7. januara 2024. godine.S obzirom da se odluke Vijeća ministara BiH ne mogu usvojiti ako za njih ne glasa najmanje jedan predstavnik tri konstitutivna naroda, i za ovu odluku bio je odlučujući glas Sevlida Hurtića, ministra za ljudska prava i izbjeglice. Potvrđuje to i Zapisnik sa održane sjednice 7. decembra na kojoj je spisak prisutnih. Tog dana sjednici nisu prisustvovali Zukan Helez, Elmedin Konaković i Edin Forto. Jedini Bošnjak koji je imao pravo glasa na toj sjednici je Hurtić.


Objava u Službenom listu BiH

#ATV #GoricaDodik #Vijećeministara #izdvojeno #BiH