Članak

ZLOČINI U ZVORNIKU

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Vinka Radovića i Petka Panića, osumnjičeni za progon i zločine nad hiljadama Bošnjaka

(Patria) - Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području GP Zvornik i GP Karakaj, preuzeli su od Granične policije BiH osumnjičene Radović Vinka, rođenog 1959. godine u Zvorniku, državljanina BiH i Panić Petka, rođenog 1952. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti transportovani u Tužiteljstvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužitelju. Ovi osumnjičeni se terete da su, osumnjičeni Radović, kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku, a osumnjičeni Panić, kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine, sudjelovali u sustavnom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta, kao i nezakonitom razdvajanju, zlostavljanju i zatočenju oko 700 muškaraca i dječaka u dobi između 16-70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubistva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatočenje u Tehničko-školski centar u Karakaju.

Prilikom progona stanovništva, vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimaje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo-Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputit će prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

#progon #ratnizločin #Zvornik #BiH