Članak

PROGON BOŠNJAKA SE NASTAVLJA

Sud u Banjaluci potvrdio optužnicu protiv ef. Štulanovića, Rs nazvao genocidnom tvorevinom, a šta s negiranjem genocida?

(Patria) - Profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, teolog i efendija Muharem Štulanović optužen je jer je Republiku srpsku označio kao "genocidnu tvorevinu".

Optužnicu protiv njega je podiglo entitetsko tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Štulanoviću se na teret stavlja krivično djelo povreda ugleda Rsi njenih naroda.

- Optuženi je 13. januara 2023. godine u vjerskom objektu - džamiji koja se nalazi u komplesku Islamsko-pedagoškog fakulteta u Ulici Žegarska aleja broj 14 u Bihaću i to u toku vjerskog obreda – džume namaza, koja se obavlja samo petkom, održao govor u trajanju od 24:24 minute u kom je između ostalog izjavio: „kao posljedica da se stvori i napravi Republika srpska, čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine eRes".

- Kako stoji u optužnici, a piše Glas Srpske, on je u govoru rekao "Znači, braćo treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog...“.

Dalje je navedeno da je optuženi u govoru izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Rs, jer je označio kao genocidnu tvorevinu.

Štulanović je, nezvanično, izgovorio navedene riječi pred vjernicima komentarišući nastanak Rs i rat u BiH.

Politika Rs još jednom se pokazala plodotvornijom po interese tog entiteta uspjevši da zabrani pravo Bošnjacima da govore ono što je pred najvišom instancom međunarodnog prava, haškim Tribunalom, nedvosmisleno presuđeno.

A Tribunal u Hagu u više predmeta presudio je da je političko i vojno rukovodstvo Rs odgovorno za počinjene zločine od UZP-a, do genocida, uz etničko čišćenje, silovanje urbicid, kulturocid... Uz to i MUP Rs je presuđen za činjenje genocida i šireg spektra zločina.

Kompletan vrh Rs-a, koji je 9. januara donio odluku o "Srpskoj republici Bosni i Hercegovini" procesuiran je i osuđen pred međunarodnim sudom i nije moguće objasniti kako entitet nastao s takvim kolovođama može progoniti nekog ko ih optuži da su genocidna tvorevina.

S druge strane tužilaštva u Bosni i Hercegovini prave se nevješta kada iz Rs negiraju genocid, a što je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.

Ili će neko izaći i jasno stati pred hajdučke politike iz Rs ili će situacija eskalirati u neželjenom pravcu.

(R. Belko)

#DžumaNamaz #GenocidnaTvorevina #IslamskiPedagoskiFakultet #MeđunarodnaZajednica #MuharemŠtulanović #OkružniSudBanjaluka #RepublikaSrpska #UgledRsiNaroda #ŽegarskaAleja #BiH