Članak

MINISTARSTVO ODBRANE

Kadrovsko jačanje Oružanih snaga BiH

(Patria) - Brigada zračnih snaga i protuzračne obrane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u posljednjem je razdobolju postigla važne korake na polju vojnostručne osposobljenosti deficitarnih kadrova.

Pripadnik 2. helikopterskog skvadrona Brigade ZS i PZO poručnik Armin Adžem nedavno je u Republici Italiji uspješno završio tečaj Instrumentalne aerodromske kontrole, u trajanju pet mjeseci, i tečaj Procedura prilazne kontrole, u trajanju dva i pol mjeseca. Obuka se u potpunosti provodila sukladno regulativi Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) i EU standardima kontrole letenja te bila usmjerena na usavršavanje operativnih tehnika kontrole zračnog prostora.

Time je poručnik Adžem postao prvi certificirani kontrolor letenja u sastavu OS BiH sa završenim tečejevima koji podrazumijevaju da je nositelj zvanja osposobljen po standardima ICAO-a za pružanje kontrole zračne plovidbe na aerodromu koji posjeduje opremu za instrumentalni prilaz ili instrumentalne procedure odlaska, kao i kontrolu zračnog prostora bez upotrebe radara.

Također, pripadnik 2. helikopterskog skvadrona satnik Semir Tica uspješno je završio Europsku školu za časnike zrakoplovnih eskadrila (Inter-European Aviation Squadron Officer School), koju je u trajanju od jednog mjeseca pohađao u Saveznoj Republici Njemačkoj. Osnovna tema ovog tečaja je timski rad, vođenje i odnosi između vođe i pratitelja.

Polaznici obuke su bili časnici i dočasnici, pripadnici različitih rodova i postojbi zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja iz Europe i Afrike. Tečaj su završila 43 polaznika iz 19 zemalja, a satnik Semir Tica je dobio priznanje za najboljeg polaznika tečaja. Time je Brigada ZS i PZO OS BiH dobila još jednog budućeg zapovjednika školovanog po visokim NATO standardima, a OS BiH još jednom dokazale da imaju personal koji se može ravnopravno mjeriti s najrazvijenijim vojskama svijeta.

#BIh #MOBiH #OSBiH #kadrovskoJačanje