Članak

DIREKTOR SPS

Laketa: Evakuisani građani iz Palestine su slobodni, imaju obavezu da se jave uredu SPS, Hurtić zna zašto su u Salakovcu!

Ipak, građani smješteni u Salakovcu nemaju informacije da su slobodni, isprepadani su i nesigurni, jer nakon svega što su prošli sada su u prihvatnom centru.

(Patria) - Evakuisani građani BiH i njihovi palestinski srodnici koji su jučer stigli u Bosnu i Hercegovinu su slobodni ljudi, kaže za Patriju direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa.

“Prema Odluci Vijeća ministara, oni imaju obavezu da se jave najbližem terenskom uredu Službe za poslove sa strancima i slobodni su”, kaže Laketa.

Sve ostale informacije ima ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, jer je to njegova nadležnost.

Laketa za Patriju kaže da je dio evakuisanih građana otišao u Salakovac, a dio ostao u Sarajevu.

S obzirom da se pojavila informacija kako su ovi građani smješteni u Salakovac po odluci sigurnosnih službi, Laketa nam je rekao da on tu informaciju nema, niti mu je ko šta rekao.

“Služba za poslove sa strancima o tome nije odlučivala, niti je po tome postupala”, rekao je Laketa.

Ipak, građani smješteni u Salakovcu nemaju informacije da su slobodni, isprepadani su i nesigurni, jer nakon svega što su prošli sada su u prihvatnom centru.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić rekao je za Faktor da je sve u nadležnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Hurtić je ove navode potvrdio za Patriju kazavši da će u narednih dan dva osobe evakuirane iz Gaze, a koje su smještene u Salakovcu potpisati izjave o tome da li država ima dalju obavezu prema njima u smislu traženja mjesta stanovanja ili oni imaju svoje stanove.

#BosnaHercegovina #Evakuisani #PalestinskiSrodnici #PrihvatniCentar #Salakovac #Sarajevo #SigurnosneSlužbe #SlobodniLjudi #TerenskiUred #BiH