Članak

NIKO NIJE SIGURAN

UN: Rat u Gazi doseže tačku s koje nema povratka

Rat doseže tačku s koje nema povratka kada se sva pravila ne poštuju, izjavio je čelnik UN-ove agencije za pomoć.

(Patria) - Rat doseže tačku s koje nema povratka kada se sva pravila ne poštuju, izjavio je čelnik UN-ove agencije za pomoć.

Bilo je direktnih pogodaka na 17 objekata Agencije UN-a za pomoć i rad od 7. oktobra, gdje su se sklonile hiljade raseljenih Palestinaca, rekao je generalni povjerenik Philippe Lazzarini, ne precizirajući ko je izveo napade.

Među njima su dvije škole pogođene u petak i subotu, al Falah/Zeitoun i al Fakhoura, u kojima se sklonilo do 11.000 ljudi, rekao je.

- Ovo je još jedan dokaz da niko i nigdje nije siguran u Gazi. Još jednom su pogođena skloništa koja su trebala pružiti sigurnost i zaštitu civilima, pri čemu su poginuli mnogi ljudi, uključujući djecu.

Ova djela ne samo da su očigledno u suprotnosti s pravilima ratovanja, ona također pokazuju potpuno nepoštivanje čovječanstva.

UNRWA redovno dijeli koordinate ovih zgrada sa stranama u sukobu. Ovaj opaki rat doseže tačku s koje nema povratka kada se sva pravila ne poštuju, uz otvoreno zanemarivanje života civila - dodao je Lazzarini.

#Gaza #izrael #un #Svijet