Članak

SRBI PROTIV

Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o dozvoli palestinskim srodnicima bh. državljana da uđu u BiH

(Patria) - Vijeće ministara BiH večeras nije usvojilo odluku kojom se državljanima Palestine, inače bliskim srodnicima bh. državljana, dozvoljava ulazak u Bosnu i Hercegovinu pod posebnim uslovima.

Za predloženu odluku glasalo je sedam ministara, dok srpski ministri u Vijeću ministara BiH nisu glasali. To znači da odluka nije prošla, piše Istraga.ba

A šta je bilo predloženo.

“Srodnicima se smatraju bračni partner, djeca, uključujući punoljetnu djecu iznad osamnaest godina, i roditelji državljana BiH, ukoliko imaju državljanstvo Palestine, a nemaju državljanstvo BiH”, navedeno je u prijedlogu odluke Vijeća ministara BiH koju je predložio državni ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Međutim, Nešić i Staša Košarac nisu glasali za usvajanje ove odluke.

Uz odluku je bio dostavljen i spisak 30 palestinskih državljana koji su u srodstvu sa 17 bh. državljana koji se, također, nalaze u Egiptu gdje su smješteni nakon što su proteklih dana evakuisani iz Gaze.

Na osnovu odluke koju Vijeće ministara nije usvojilo, u Bosnu i Hercegovinu trebalo je ući 30 osoba.

Odluka je trebala biti donesena do 18 sati, ali je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac tražio dodatno pojašnjenje. Nakon dodatnog usaglašavanja Košarac, Nešić i Srđa Amidžić nisu glasali.

Podsjetimo, četrdeset dana od početka rata u Gazi, bh. vlasti su uspjele, uz pomoć Katara, evakuisati 47 osoba iz Gaze. U pitanju su državljani BiH i njihovi srodnici. Svi oni su, preko graničnog prijelaza Rafah, prebačeni u Egipat gdje se trenutno i nalaze. Prvobitno je bilo planirano da samo 17 osoba koje imaju bh. državljanstvo bude prebačeno u BiH.

#BosnaHercegovina #DodatnoPojašnjenje #DržavljanstvoPalestine #EvakuacijaIzGaze #NenadNešić #Palestina #Rafah #SrodniciBhDržavljana #VijećeMinistaraBiH #BiH