Članak

NAKON SASTANKA PREDSJEDNIKA

Ministri trgovine Sjedinjenih Država i Kine obećavaju daljnje razgovore naredne godine

(Patria) - Sjedinjene Američke Države i Kina planiraju daljnje razgovore o komercijalnim pitanjima sljedeće godine, saopštilo je Ministarstvo trgovine SAD-a, javio je AFP.

Najava je uslijedila nakon što su američki i kineski predsjednici Joe Biden i Xi Jinping ove sedmice održali samit na marginama foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Franciscu.

Američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo razgovarala je sa kineskim kolegom Wang Wentaom u četvrtak, nakon razgovora Bidena i Xija, o komercijalnim odnosima dvije zemlje.

„Tokom sastanka, njih dvoje su razgovarali o napretku koji je postignut u okviru radne grupe za komercijalna pitanja i planirali su da održe lični sastanak početkom 2024. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Strane će održati tehničke razgovore o jačanju zaštite poslovnih tajni tokom pregovora u januaru.

Tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije porasle su posljednjih godina jer su se strane sukobile oko pitanja u rasponu od ljudskih prava do kontrole izvoza.

Washington kaže da je ograničenje izvoza, čiji je cilj smanjenje kineskog pristupa naprednim čipovima kritičnim za razvoj vještačke tehnologije i vrhunskog oružja, mjera nacionalne sigurnosti. Peking je odbacio te zabrinutosti, a Xi je ove sedmice rekao Bidenu da takvi postupci štete „legitimnim interesima Kine“.

„Sekretarka Raimondo je također naglasila da se o zaštiti nacionalne sigurnosti ne može pregovarati“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, dodajući da američke kontrole nisu osmišljene da obuzdaju rast Kine.

#svijet #DaljnjeRazgovore #KomercijalnimPitanjima #MinistarstvoTrgovine #AmeričkaSekretarka #KineskiKolega #RadnaGrupa #LičniSastanak #TehničkeRazgovore #ZaštitePoslovnihTajni #NacionalneSigurnosti