Članak

ISTRAGA SE VEĆ VODI

Pet država tražilo od MKS-a istragu ratnih zločina na Palestinskim teritorijama

MKS već vodi istragu o „situaciji u Državi Palestini“ (Foto: Ashraf Amra – Anadolu Agency)

(Patria) - Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u petak je rekao da je primio zajednički zahtjev
pet zemalja za istragu situacije na Palestinskim teritorijama, javio je Reuters.

Tužilac Karim Kahn rekao je da je zahtjev stigao iz Južne Afrike, Bangladeša, Bolivije, Komora i Džibutija. Južna Afrika je rekla da je zahtjev upućen „kako bi se osiguralo da MKS obrati hitnu pažnju na tešku situaciju u Palestini“.

MKS već vodi istragu o „situaciji u Državi Palestini“ za navodne ratne zločine počinjene od 13. juna 2014. godine.

Prošlog mjeseca, Kahn je rekao da njegova kancelarija ima jurisdikciju i nad Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra i za sve zločine počinjene kao dio odgovora Izraela, uključujući bombardovanje u Pojasu Gaze.

Budući da je istraga već bila u toku, zahtjev od petka će imati ograničen praktični učinak.

U saopštenju, tužilaštvo je navelo da je do sada „prikupilo značajnu količinu informacija i dokaza“ o zločinima na Palestinskim teritorijama koje su također počinili Palestinci.

Izrael nije član suda i ne priznaje njegovu nadležnost.

MKS može da istražuje državljane država koje nisu članice u određenim okolnostima, uključujući slučajeve kada se navodi da su zločini počinjeni na teritorijama država članica. Palestinske teritorije su na listi članica MKS-a od 2015. godine.

Sud u krajnjoj instanci goni pojedince za navodna krivična ponašanja kada njegove 124 države članice ne žele ili ne mogu da procesuiraju slučaj.

#svijet #MKSZahtjev #PalestinskeTeritorije #JužnaAfrika #Bangladeš #Bolivija #Komora #Džibuti #Istraga #RatniZločini #Jurisdikcija