Članak

MOĆAN DOGAĐAJ

SAD i Ukrajina najavljuju konferenciju o vojnoj industriji sljedećeg mjeseca

(Patria) - Ukrajina i Sjedinjene Američke Države održaće konferenciju o vojnoj industriji u Washingtonu
6. i 7. decembra, rekli su ukrajinski i američki zvaničnici, javio je Reuters.

Kijev pojačava napore za proizvodnju vlastitog oružja zbog zabrinutosti da bi dostava sa Zapada mogla oslabiti. Također se nada da će zajednička ulaganja s međunarodnim proizvođačima naoružanja pomoći u oživljavanju domaće industrije.

Adrienne Watson, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekla je da je sastanak „dio napora američke vlade da značajno poveća proizvodnju oružja kako bi podržala ukrajinsku borbu za slobodu i sigurnost“.

Andriy Yermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog, opisao je konferenciju kao „veoma moćan događaj“ kojem će prisustvovati glavni igrači odbrambene industrije.

Zelenskiy je ranije govorio o predstojećem sastanku u svom noćnom video obraćanju, rekavši da će učesnici biti „uključeni u organizaciju naše odbrane“. On je rekao da Kijev i Washington „aktivno napreduju“ u zajedničkoj proizvodnji oružja. Rekao je da će potezi ka zajedničkoj proizvodnji „nesumnjivo ojačati i Amerikance i Ukrajince, kao i naše partnere“.

U oktobru je Ukrajina osnovala zajedničko preduzeće sa njemačkim proizvođačem oružja Rheinmetall AG za servisiranje i popravku oružja sa Zapada. U septembru je Ukrajina bila domaćin međunarodnog foruma odbrambene industrije sa više od 250 proizvođača sa Zapada.

Zelenskiy je rekao da je u petak sa vojskom razgovarao i o ukrajinskom raketnom programu.

„Svi mogu vidjeti da su njeni rezultati svake godine sve dugotrajniji i povoljniji za Ukrajinu“, rekao je.

#svijet #Ukrajina #SAD #Vojnakonferencija