Članak

VLAST DA POŠTUJE ZAKONE

PREŽIVJELE PAKAO GAZE Apel iz Egipta: Sestre Isra i Safa ne žele ostaviti svoju maloljetnu djecu i doći bez njih u BiH

Doktor Ahmed Shehada, otac Isre i Safe (Foto: Privatni album)

(Patria) - Doktor medicine, bh. državljanin Ahmed Shehada čije su dvije kćerke Isra i Safa trenutno u Kairu, a koje su također državljanke BiH, apelirao je na bh. vlasti da njegove kćerke ne razdvajaju od unuka koji su stari svega osam, pet i jednu godinu.

„Pratio sam apsolutno svako izmještanje u sve zemlje koji su izvlačili svoje državljane iz Gaze. Prvi put sam ovo čuo da žele rastaviti djecu od majki pod smiješnim izgovorom da djeca nemaju bh. državljanstvo. Ne mogu shvatiti tu količinu nepismenosti i nepoštivanje zakona od strane ministra Nenada Nešića da želi ovo učiniti. Ko bi normalan pomislio da jedna majka koja je već preživjela pakao može ostaviti svoje maloljetno dijete kojem majčino državljanstvo pripada po rođenju“, kazao je doktor Ahmed.

On se trenutno nalazi u Brazilu gdje radi, dok su njegova dvojica sinova još uvijek u Gazi iako i oni imaju državljanstvo BiH, ali zbog velikih bombardiranja nisu bili u mogućnosti doći do Rafe kada je vršena evakuacija bh. državljana.

„Reći ću vam da moje kćerke bez svoje djece neće nigdje. To je apsurd šta se traži od njih. Ispratio sam evakuaciju srbijanskih i kanadskih državljana niko nije imao ni slične probleme. Ja apeliram na razum tamošnjih političara i pozivam ih da poštuju zakone svoje zemlje iako znam da većina njih ne voli BiH ali kad već obnašaju visoke funkcije ima da poštuju zakone“, dodao je Ahmed.

On nam je ustupio listu bh. državljana sa 17 imena i napomenuo da slučaj njegovih kćerki nije jedini te da skoro svi bh. državljani koji imaju važeće državljanstvo imaju djecu i da će rijetko ko od njih napustiti svoju porodicu.


#bh.državljani #djeca #Egipat #evakuacija #Gaza #izdvojeno #BiH