Članak

DISTRIBUCIJA

Hoće li nestašica lijekova pogoditi Bosnu i Hercegovinu?

(Patria) - U ključnom trenutku suočavanja s izazovom nestašice lijekova, po prvi put BiH se pridružila evropskim akterima na konferenciji o rješavanju izazova i osiguranju pristupa u oblasti distribucije lijekova i medicinskih sredstava, održanoj u Briselu.

Faruk Hadžić, predsjednik Udruženja veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine (UVLMS BiH), imao je priliku biti dio konferencije i aktivno učestvovati u iznalaženju rješenja koji muče sektor distribucije u zdravstvu.

Fokus konferencije imao je dva intrigantna tematska segmenta.

Prvi se ticao kibernetske sigurnosti u zdravstvu, dok se drugi posvetio problemu nestašice lijekova. Potencijalna opasnost i kompleksna kriza s lijekovima iziskuje hitne i inovativne strategije. UVLMS je pokazalo svoju posvećenost rješavanju spomenutog problema, u saradnji sa Europskim udruženjem distributera u zdravstvu (GIRP) - krovna organizacija EU koja broji više od 750 veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji opslužuju 33 europske zemlje.

- Saradnja s GIRP-om nije samo simboličan čin. Saznanja i razmjena informacija sa
konferencije vodilja su inovativnim rješenjima, strateškim okvirima i inicijativama ključnim za suočavanje s trenutnim i budućim izazovima u osiguranju kontinuiteta snabdijevanja lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH. Distributeri u zdravstvenoj zaštiti su vitalni i učinkoviti partneri za države članice i EU u cjelini, uz službeno priznanje da su dio kritične infrastrukture. Ovo formalno priznanje potvrđuje važnu ulogu našeg sektora i snagu ove saradnje - kaže predsjednik UVLMS, Faruk Hadžić.

UVLMS BiH sa 20 članica, koje zajedno obavljaju više od 84% distribucije lijekova i
medicinskih sredstava u BiH nakon konferencije je i zvanično primljeno u članstvo GIRP-a. GIRP sarađuje sa Evropskom agencijom za lijekove (EMA) na razvoju revolucionarne
platforme za praćenje nestašica lijekova u EU, koja predstavlja potencijalni problem, kako u Evropi, tako i u BiH. Hadžić poručuje da će UVLMS BiH uložiti maksimalne napore na nivou industrije i donositelja odluka kako bi stvorili održiva rješenja i osigurali da pacijenti i građani Bosne i Hercegovine ne trpe nedostatak lijekova.

Važnost i značaj veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima u lancu snabdijevanja u EU potvrđena je zajedničkom posjetom Parlamentu EU, u sklopu Konferencije.

#EU #lijekovi #BiH