Članak

DOLAZE TOKOM VIKENDA

SPS upoznata sa dolaskom građana iz Gaze u BiH, čekaju dalje upute nadležnih organa

(Patria) - Služba za poslove sa strancima upoznata je sa dolaskom grupe bh. državljana ali i članova njihovih porodica u BiH, nakon što su evakuisani iz Gaze. Oni bi trebali doći tokom vikenda, a avion je platila država Katar. U ovom trenutku nije poznato ko će ih dočekati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i gdje će biti smješteni. Odgovore čekamo i od Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Iz Službe za poslove sa strancima za Patriju su odgovorili kako su oni dužni postupiti.

"Isti, nakon ulaska u Bosnu i Hercegovinu, dužni su se javiti Službi za poslove sa strancima, radi njihove prijave boravka u svrhu evidentiranja boravišne adrese.

Za daljnje aktivnosti, Služba za poslove sa strancima vezano za njihov boravišni status, postupiće u skladu sa odredbama Zakona o strancima i eventualnim odlukama nadležnih organa BiH", navode iz SPS-a.

Od 36 osoba koje su evakuisane iz Gaze njih 19 posjeduje bh. državljanstvo, dok članovi porodica nemaju bh. državljanstvo.

Još uvijek je ostalo neriješeno pitanje njihovog boravka i smještaja i daljeg postupanja. Ukoliko dobijemo odgovor Ministarstva vanjskih poslova o detaljima dolaska i njihovog smještaja, objavit ćemo ga naknadno.

#dolazak #Gaza #MVP #SPS #BiH