Članak

SLUČAJ 'BRANIMIR GLAVAŠ'

Tahirović: Famozni ustavni razlozi kako bi se zaštitili ratni zločinci!

(Patria) - Čelniku Rs-a Miloradu Dodiku neprihvatljivo je da Branimir Glavaš, koji je nedavno u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991., utočište i bijeg od zatvora nalazi na teritoriji naše zemlje.

Dodik pita je li to još jedna poruka Srbima i Rs-u da se u BiH osjećaju sigurno svi oni koji su činili zločine nad Srbima.

- BiH ne treba i ne smije biti mjesto u kojem će se kriti zločinci. Bez obzira na to što ima dvojno državljanstvo, on je nepravosnažno osuđen i određen mu je pritvor i stoga nadležne institucije u Rs-u, FBiH i na nivou BiH moraju hitno da reaguju i pronađu način da Glavaš bude vraćen u Hrvatsku - poručio je Dodik.

U kratkoj izjavi za Novinsku agenciju Patria, odgovorio mu je predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović.

- Slažem se s Dodikom i predlažem da bijeg Branimira Glavaša bude povod da se trilateralno pronađe rješenje da svi osuđeni budu izručeni zemljama u kojima su osuđeni.

Na taj način postigla bi se pravda za žrtve, a u suprotnom to je samo još jedna u nizu predstava za javnost.

Očito je da postoje tajni dogovori da se na taj način ispoštuje forma presude za počinjeni zločin, dok se s druge strane koriste famozni ustavni razlozi kako bi se zaštitili ratni zločinci - rekao nam je Tahirović.

#BranimirGlavaš #MiloradDodik #MuratTahirović #BiH