Članak

TUŽILAŠTVO BIH

Akcija 'Divič': Predložen pritvor za osam službenika agencija za provedbu zakona

Tužilaštvo BiH jutros je saopštilo da je prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen za osam službenika agencija za provedbu zakona, kao i preostalu trojicu osumnjičenih.

(Patria) - Tužilaštvo BiH jutros je saopštilo da je prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen za osam službenika agencija za provedbu zakona, kao i preostalu trojicu osumnjičenih.

Pritvor je predložen iz razloga što za dio osumnjičenih postoji opasnost od bjekstva, jer osim državljanstva BiH, imaju i državljanstvo Srbije, ali i iz razloga što je za istragu potrebno da se osumnjičeni udalje iz kapaciteta institucija za provođenje zakona, te da se spriječi da boravkom na slobodi ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponove kazneno djelo ili dovrše započeto.

Predmet kodnog naziva "Divič" odnosi se na osobe osumnjičene da su u okviru organiziranog kriminala, činjenjem koruptivnih kaznenih djela, omogućavali nezakonit uvoz velikih količina raznih roba sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te na taj način sticali veliku nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu budžetu BiH.

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, zadokumentirali su da je navedena organizirana grupa, za period od oko nekoliko mjeseci, realizirala više desetina nezakonitih slučajeva isporuka velikih količina razne robe, najviše voća, povrća, sadnica, kao i autodijelova i mašinskih komponenti.

Osumnjičeni pripadnici carine UIO BiH, Granične policije i MUP-a Rs, terete se da su za novčane naknade nezakonito omogućavali prelazak motornih vozila preko granice, na teritoriju BiH i obratno u Srbiju.

Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, imaju stratešku opredjeljenost za borbu protiv korupcije, naročito onih vidova koruptivnih kaznenih djela u čije izvršenje su uključeni pripadnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona.

Predložena mjera pritvora odnosi se na osumnjičene:

- Mićo Filipović, rođen 1974. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH;

- Dragan Ostojić, rođen 1967. godine u Bogatiću, Srbija, državljanin BiH i Srbije;

- Dragan Grgić zvani Grga, rođen 1970. godine, policijski službenik Granične policije Bosne i Hercegovine, terenskog ureda Bijeljina, državljanin BiH i Srbije;

- Milutin Turkić zvani Miki, rođen 1983. godine, državljanin BiH;

- Goran Milutinović, rođen 1979. godine u Bugojnu, policijski službenik MUP-a Rs, PU Bijeljina;

- Đuro Todorović, rođen 1998. godine u Brčkom, policijski službenik MUP-a Rs, PU Bijeljina;

- Marinko Blagić zvani Čoka i Čokalj, rođen 1970. godine u Potpeći, carinski službenik UIO BiH;

- Lazar Nađević, rođen 1960. godine u Bijeljini, carinski službenik UIO BiH;

- Tomo Dragić, rođen 28.09.1964. godine u mjestu Dragaljevac Gornji, carinski službenik UIO BiH;

- Slađana Stević, rođena 03.02.1974. godine u Wuppertallu, Njemačka, carinski službenik UIO BiH; te

- Vid Ilić, rođen 1964. godine u Brčkom, policijski službenik Granične policije BiH.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizirani kriminal, krijumčarenje, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, davanje i primanje mita, zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužilac detaljno obrazložiti pritvorski prijedlog.

#Akcija #Graničnapolicija #Hapšenje #Pritvor #SIPA #Tužilaštvo #BiH