Članak

RAZGOVOR TELEFONOM

Erdogan otkrio Izetbegoviću da je Dodiku jasno poručio da Turska snažno stoji uz cjelovitu BiH i bošnjački narod

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonom s predsjednikom Republike Turske i predsjednikom AK Partije Recepom Tayyipom Erdoganom.

(Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonom s predsjednikom Republike Turske i predsjednikom AK Partije Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je uputio čestitke Izetbegoviću na uspješno održanom Kongresu SDA i izboru za predsjednika SDA.

S druge strane, Izetbegović je Erdogana informisao o ključnim dešavanjima vezanim za Kongres SDA, te pripremama Stranke za predstojeće lokalne unutarstranačke i Lokalne izbore u BiH.

Razgovarano je i o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Erdogan je izvijestio Izetbegovića o susretu s predsjednikom entiteta Rs Miloradom Dodikom na posljednjem Kongresu AK Partije, na kojem je istaknuo da Turska snažno stoji uz cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod, te da je spremna još snažnije se angažirati na relaksaciji odnosa u Bosni i Hercegovini.

Također je razgovarano o aktuelnim izraelskim napadima na Gazu. Erdogan je istakao da je zadovoljan odzivom na vanredni Samit OIC-a koji je održan u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i postignutim dogovorom koji će omogućiti koordiniranu pomoć palestinskom narodu.

Konstatovano je da je primjetna promjena odnosa svjetske javnosti prema nasilju koje Izrael već 75 godina vrši nad Palestincima, što potvrđuju masovni skupovi podrške palestinskom narodu koji se održavaju širom svijeta.

Izetbegović je iskazao očekivanje da će se islamske države snažnije angažirati na zaustavljanju izraelskih napada na Palestinu i masakra nad civilnim stanovništvom, a zatim i na pronalaženju trajnog rješenja koje će konačno zaustaviti nasilje na tom području.

#BakirIzetbegović #MiloradDodik #Politika #RecepTayyipErdogan #Turska #BiH