Članak

PLANETARNO POPULARAN

If je evropski Alcatraz iz kojeg nikada niko nije uspio pobjeći

If je nekadašnji francuski otok-zatvor, koji mnogi i danas nazivaju evropskim Alcatrazom.

(Patria) - If je nekadašnji francuski otok-zatvor, koji mnogi i danas nazivaju evropskim Alcatrazom.

Radi se o minijaturnom otoku koji se prostire na 0,03 kvadratna kilometra u zaljevu koji je od stare luke u Marseilleu udaljen 3,5 kilometra, a kojim dominira tvrđava na tri sprata.

Chateau d'If početkom 16. stoljeća dao je izgraditi francuski kralj Franjo I kako bi zaštitio obalu od invazije, ali i sakrio novu flotu galija od znatiželjnih pogleda.

Zbog utvrđenosti samog otoka, ali i nemilosrdnih morskih struja oko njega, If se pokazao idealnim mjestom za zatvor.

Od 1580. do 1871. godine ovdje su kazne služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i vjerski te politički zatvorenici koji su se protivili aktuelnoj vlasti.

Bogati kriminalci mogli su podmititi čuvare da im dodijele vlastitu ćeliju, raskošna jela i druge pogodnosti. Siromasi su, pak, umirali od gladi i bolesti u tamnicama bez dnevnog svjetla.

No, Chateau d'If postao je planetarno popularan tek nakon što ga je Alexander Dumas spomenuo u svom poznatom romanu "Grof Monte Cristo" iz 1844. godine.

Iako protagonist Edmont Dantes uspješno pobjegne iz ovog zatvora nakon 14 godina zatočenja, u stvarnosti nije zabilježen niti jedan uspješan slučaj bijega iz Chateau d'Ifa.

Velika popularnost romana pridonijela je i raspuštanju zatvora te otvaranju otoka za javnost još 1890. godine.

Od tada je postao velika turistička atrakcija koju posjećuju gosti iz cijelog svijeta. Iz Marseilla se može kupiti karta za brod koji vodi direktno na If, piše Punkufer.hr.

#otok #zatvor #Francuska #Marseille #zanimljivosti #magazin1