Članak

NIZ OSTAVKI

Lider britanskih laburista suočen sa stranačkom pobunom zbog odnosa prema Izraelu i Hamasu

Foto BBC

(Patria) - Lider laburista Keir Starmer pogođen je nizom ostavki u Donjem domu u srijedu navečer, nakon što se suočio s pobunom svojih poslanika zbog odbijanja da podrži primirje u Gazi, javio je AFP.

Glasanje kojim se poziva na prekid vatre odbijeno je sa 293 naprema 168, ali je osam
Starmerovih kolega dalo ostavku na čelnu klupu stranke nakon što su podržali amandman. Poslanicima laburista naređeno je da se uzdrže na glasanju, a umjesto toga im je rečeno da podrže Starmerov stav pozivajući na duže „humanitarne pauze“ umjesto na prekid vatre.

Starmer je rekao da mu je žao što partijske kolege nisu podržale njegov stav, ali da želi da bude njegov stav jasan.

„Mnogo više se mora učiniti u tom pogledu kako bi se ublažila humanitarna kriza koja se odvija u Gazi“, rekao je on nakon glasanja.

Jess Phillips, koja je bila jedan od najviših laburističkih poslanika koji su dali ostavku, rekla je da daje ostavku „teška srca“.

„Ovom prilikom moram glasati sa svojim biračima, svojom glavom i srcem koje se osjećalo kao da se u posljednje četiri sedmice lomi od užasa situacije u Izraelu i Palestini“, navela je u pisanoj ostavci.

Svađa oko Starmerovog stava o izraelskom ratu s Hamasom eskalirala je u Laburistima protekle sedmice. Starmer, koji izgleda da će biti sljedeći britanski premijer na izborima koji se očekuju sljedeće godine, prema anketama, odbio je pozvati na trajni prekid vatre.

Umjesto toga, bivši advokat za ljudska prava pozvao je na humanitarnu pauzu izraelskog bombardovanja kako bi se omogućilo da potrebna pomoć stigne do običnih Palestinaca koji ne mogu napustiti Pojas Gaze.

Glasnogovornik stranke rekao je da bi prekid vatre zamrznuo sukob i „ostavio taoce u Gazi i Hamasovu infrastrukturu i sposobnost da izvedu vrstu napada koji smo vidjeli 7. oktobra“.

„Međunarodni zakon se mora poštovati u svakom trenutku i nevini civili moraju biti zaštićeni. Laburisti pozivaju na humanitarne pauze u borbama“, dodaje se.

#VelikaBritanija #Svijet