Članak

OTVORITI PRELAZ RAFAH

Biden i katarski emir razgovarali o Gazi: Svi taoci moraju biti oslobođeni

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u nedjelju s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem o razvoju situacije u Gazi i „hitnim tekućim naporima“ da se osigura oslobađanje talaca koje drži militantna grupa Hamas, saopštila je Bijela kuća.

Biden je „nedvosmisleno“ osudio držanje talaca od strane Hamasa, uključujući mnogo male djece, od kojih je jedno trogodišnji američki državljanin čije je roditelje ubila grupa 7. oktobra, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

„Dvojica lidera su se složila da svi taoci moraju biti oslobođeni bez daljeg odlaganja“, dodaje se.

Reuters je prošle sedmice izvijestio da je Katar, gdje je sjedište nekoliko političkih lidera
Hamasa, vodio posredničke napore između Hamasa i izraelskih zvaničnika oko talaca.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je ranije u nedjelju za CNN „State of the Union“ da su u toku „aktivni, intenzivni pregovori“ koji uključuju Izrael, Katar, Egipat i Sjedinjene Države o oslobađanju još talaca, ali to nije bilo jasno da li su svi živi.

„Ovdje je cilj učiniti ono što je potrebno za pregovaračkim stolom kako bismo osigurali siguran povratak svih talaca, uključujući i Amerikance“, rekao je Sullivan, napominjući da je devet Amerikanaca nestalo, zajedno s jednom osobom sa statusom stalnog rezidenta u Sjedinjenim Državama.

„Ne znamo status, da li su živi ili su preminuli, ali tražimo siguran povratak svih tih osoba“, rekao je.

Sullivan kaže da će se ove sedmice sastati sa porodicama američkih talaca. Američki zvaničnik je rekao da će Brett McGurk, Bidenov viši savjetnik za Bliski istok, posjetiti
Izrael u utorak i sastati se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a planirane su daljnje posjete Briselu, Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Kataru.

Vlada Katara je ranije rekla da je Al Thani u razgovoru s Bidenom naglasio potrebu za trenutnim prekidom vatre u Gazi i trajnim otvaranjem prijelaza Rafah u Egiptu.

Washington je odbacio pozive arapskih lidera i drugih da insistira na tome da Izrael zaustavi napad na Pojas Gaze koji kontroliše Hamas. U saopštenju Bijele kuće ne spominje se bilo kakva rasprava o prekidu vatre, samo se navodi da su lideri govorili o potrebi „zaštite nedužnih civila i tekućim naporima da se poveća protok humanitarne pomoći u Gazu“.

Biden je također potvrdio svoju viziju buduće palestinske države „u kojoj Izraelci i Palestinci mogu živjeti rame uz rame uz jednake mjere stabilnosti i dostojanstva“, saopštila je Bijela kuća, dodajući da je Hamas dugo bio prepreka tome.

#Gaza #JoeBiden #pomoć #taoci #Svijet