Članak

FORMIRANJE VLADE

Emrić: Odbacujemo bilo čije ucjenjivanje, a posebno to što SDP traži od SDA da NES ne može biti dio Vlade HNK!

(Patria) - Predstavnici Kantonalnih odbora Hercegovačko-neretvanskog kantona SDA i NES-a, uz prisustvo članova Predsjedništva obje stranke, danas su u Sarajevu održali sastanak na temu formiranja Vlade HNK.

Jasmin Emrić, NES-ov državni zastupnik za Patriju kaže da su oni iz NES-a naglasili stav da se na osnovu dosadašnje saradnje treba sačuvati partnerstvo ove dvije stranke radi zajedničkog djelovanja uvažavajući specifičnu političku strukturu i okolnosti u kojima će raditi Vlada i Skupština HNK.

“S tim u vezi mi ne prihvatamo omalovažavanje našeg dosadašnjeg političkog djelovanja i nastojanja da se postigne stabilno i kvalitetno rješenje za sastav buduće Vlade i skupštinske većine HNK. Odbacujemo bilo čije ucjenjivanje, a posebno to što SDP traži od SDA da NES ne može biti dio Vlade HNK. Pristati na ucjene znači narušiti partnerstvo i ispunjavati neosnovane tvrdnje onih koji svakih par mjeseci mijenjaju stav o "poželjnom političkom partneru" u HNK”, izričit je Emrić.

Dodao je i da ‘to što se nekim zastupnicima SDA u HNK žuri da završe stvar prije zvaničnog stava "vrha" SDA radi nekih ličnih interesa je neozbiljan i neodgovoran pristup’.

“To za budućnost naših odnosa predstavlja politički rizik i nedosljednost. Dakle, SDA odlučuje da li nastavljamo političko partnerstvo u HNK ili će prihvatiti neprincipijelne ucjene SDP-a”, kaže Emrić.

Formiranje Vlade HNK nemoguće je posmatrati bez HDZ-a BiH, pa je zbog toga vrijedno ponoviti izjavu Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ 1990 koji je za politički.ba potvrdio da njih niko nije zvao te da se oni neće nametati.

"U razgovorima oko formiranja vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona ne vidim da je iko iskren. Štaviše, smatram da je to jedno klasično političko licemjerje igranje i potcjenjivanje svih žitelja HNK. Ovakva situacija ide u prilog samo strukturama na vlasti to su HDZ Bosne i Hercegovine. Moja procjena je da njihov cilj nije formiranje uopće Vlade HNK", kaže Cvitanović.

Dakle, jasno se može zaključiti da Vlada HNK i neće biti tako brzo formirana, posebno ako se uzme činjenica da lokalni stranački ljudi ne prate političke odluke vrha stranke!

U tom kontekstu valja podsjetit da je u januaru ove godine NES bio poželjan partner SDP-u u HNK, a SDA nije, a sada je obrnuta situacija.

(A.Č.Z.)


#HDZ #HDZ1990 #JasminEmrić #NES #SDA #SDP #BiH