Članak

BLISKI ISTOK

Izrael: Naše trupe ušle su 'u srce grada Gaza'

(Patria) - Izraelske trupe djeluju „u srcu grada Gaza“, rekao je ministar odbrane Yoav Gallant. On je rekao da pješadiju podržavaju oklopna vozila, tenkovi i vojni inženjeri, javio je BBC.

Hamas tvrdi da nanosi gubitke izraelskim snagama i da je uništio njihova vozila.
Gallant je rekao da su trupe uništavale Hamasovu infrastrukturu i da je Yahya Sinwar, za kojeg Izrael kaže da je planirao napad grupe 7. oktobra, bio izolovan u svom bunkeru.
Izraelska kopnena operacija praćena je zračnim napadima, u kojima je ubijeno više od 10.000 ljudi, uključujući hiljade djece, navodi zdravstvena agencija u Gazi koju vodi Hamas.

U zračnim napadima u utorak su poginule najmanje 23 osobe u južnim gradovima Rafah i Khan Younis, rekli su zvaničnici ministarstva zdravlja. Izrael je rekao stanovnicima Gaze da odu u južnu Gazu radi svoje sigurnosti.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Christian Lindmeier rekao je da je „nivo smrti i patnje“ u sukobu „teško shvatiti“ i da je u prosjeku 160 djece u Gazi ubijeno svaki dan. Vojska je objavila video snimak izraelskih oklopnih vozila koji djeluju duž obalskog puta i južno od centra grada, ističući da je Izrael sada opkolio cijelo područje. Ali ne znači da je grad Gaza na rubu poraza. Smatra se najvećim Hamasovim uporištem, punim tunela i bunkera. Izraelsko napredovanje u grad Gaza također je izazvalo novi egzodus civila.

#Gaza #Izrael #Svijet