Članak

BEOGRAD NIJE SRETAN

Na Kosovo stigli tehničari Baykara: Nova nabavka Bayraktara TB-2 za kosovske snage sigurnosti?

Foto Arhiv

Piše: Dean Džebić

Prethodnih dana na Kosovo je pristigla delegacija turske kompanije Baykar, da bi se zvanično ta delegacija sastala sa kosovskim ministrom odbrane Ejupom Maqedoncijem. Tursku delegaciju je predvodio Haluk Bayraktar, generalni direktor kompanije što dodatno ukazuje na značaj posjete Prištini. S druge strane ova posjeta turske delegacije samo je dodatni dokaz o tome koliko je za Prištinu ali i Ankaru značajna tursko-kosovska odbrambena saradnja.

Naime, od kraja rata na Kosovu do danas prisustvo Turske je daleko najznačajnije u Prištini uz popratna ekonomska i trgovinska ulaganja i razmjenu. Na odbrambenom planu sve ono što Priština ne može samostalno kupiti od naoružanja i vojne opreme ili joj neka od zemalja EU ili NATO odbije prodati Turska se ponudi sa svojim proizvodima iz odbrambene industrije.

Trenutno je turski kontingent unutar snaga KFOR-a treći po snazi, a poziciju komandanta misije prije mjesec dana preuzeo general-major Özkan Ulutaş.

Naravno najpompeznije popraćena nabavka Kosovskih snaga sigurnosti provedena je ove godine upravo sa turskim Baykarom kada su za potrebe kosovskih snaga sigurnosti naručeno pet bespilotnih letjelica Bayraktar TB-2. Reakcija zvaničnog Beograda bila je i više nego panična i uz proteste KFOR-u zbog dopuštenja za kompletiranje te nabavke, što opet samo za sebe govori o tome koliko je ta nabavka značajna.

Prema neslužbenim informacijama od našeg izvora, ni ovog puta visoka delegacija Baykara nije došla praznih ruku. Naime već nekoliko sedmica na aerodromu u Đakovici nalaze se Baykarovi inženjeri i tehničari koji prema informacijama našeg izvora pripremaju infrastrukturu baznih stanica za prihvat dva ili više novih bespilotnih letjelica Bayraktar TB-2. U prilog ove tvrdnje ide i dolazak transportnog aviona C-130E Herkules prije nekoliko dana na prištinski aerodrom. Treba istaći i to da je kompleks upravljanja bespilotnim letjelicama TB-2 opremljen zemaljskim i baznim stanicama.

Svakako zanimljiv, a u ovim novonastalim okolnostima presudan, bio je i prilog kosovske televizije o tek pridošlim TB-2 u junu ove godine. Naime, u prilogu se navodi da su kosovske snage sigurnosti dobile „oko pet“ bespilotnih letjelica što za sobom ostavlja veliki prostor za tumačenje. S druge strane fotografija premijera Albina Kurtija pored jedne od bespilotnih letjelica, iskorištena je u svrhe ismijavanja ove nabavke u srbijanskim medijima, ali frenetični protest zvaničnog Beograda ipak je govorio više od tog cinizma.

Treba istaći i to da su kosovske snage sigurnosti pored turskih TB-2 opremljeni sa američkim RQ-20 bespilotnim letjelicama namijenjenih za izviđanje sa dometom od čak 15 kilometara. Kao dodatni argument riješenosti Kosova da preuzme sigurnosnu inicijativu ukazuje i to da je RQ-20
kupljen u preko 10 komada. Čak i pored ova dva aparata pouzdano se zna da Kosovske snage sigurnosti u svom instrumentariju imaju i turske lebdeću municiju (kamikaza dronove) tipa ALPAGU.

Sa ovom nabavkom čiju ćemo potvrdu uskoro dobiti, zapravo dobijamo i konture tursko-kosovskih veza ali i za BiH ponude jedne odgovarajuće mape puta razvoja i evolucije u promišljanju sigurnosnih prijetnja. Neovisno o tome što zvanični Beograd na Kosovske snage
sigurnosti gleda kao na policijske snage, njihova opremljenost apsolutno demantuje. Danas Kosovske snage sigurnosti sa aktivnim sastavom od oko 10 hiljada profesionalnih vojnika aktivne komponente te pet hiljada rezervista, predstavljaju značajan faktor odvraćanja. A ukoliko ni to potencijalnim agresorima na predstavlja odgovarajući model odvraćanja bi zvuk elisa motora Bayraktara mogao probuditi realnost u usnulim i nerealnim ambicijama.

#Bajraktari #Baytar #DeanDžebić #izdvojeno #Srbija #Turska #Region