Članak

O RATU IZRAELA I PALESTINE

Aman: Šefovi diplomatija Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara danas sa Blinkenom

(Patria) - Ministri vanjskih poslova Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara sastaće se danas u Amanu s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom kako bi razgovarali o ratu između Izraela i Hamasa, javile su agencije.

U saopštenju jordanskog ministarstva vanjskih poslova od petka se navodi da će se predstavnik Palestinske vlasti također pridružiti razgovorima koji će se fokusirati na „reperkusije... opasne eskalacije koja prijeti sigurnosti u cijelom regionu“.

Ministri će tokom razgovora naglasiti „arapski stav koji poziva na hitan prekid vatre, isporuku humanitarne pomoći i načine za okončanje opasnog pogoršanja koje prijeti sigurnosti regiona“, navodi se u saopštenju.

U napadu Izraela do sada poginulo je više od 9.000 civila, dok se dešava humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze koji je pod opsadom.

Blinken, koji je stigao u petak nakon ranijeg sastanka s izraelskim liderima, rekao je da su Sjedinjene Američke Države odlučne da u sukobu neće biti drugog ili trećeg fronta. Također je apelovao na Izrael da preduzme korake za zaštitu civila u Gazi.

Arapski ministri održaće sastanak prije razgovora s Blinkenom s ciljem da lobiraju kod velikih sila kako bi izvršili pritisak na Izrael da prekine svoju vojnu kampanju, rekli su zvaničnici, prenose arapske mediji.

„Ovaj koordinacioni sastanak dio je njihovih napora da okončaju izraelski rat u Gazi koji uzrokuje humanitarnu katastrofu“, navodi se u saopštenju.

#AmeričkiDržavniSekretar #AntonyBlinken #Egipta #Jordana #Katara #MinistriVanjskihPoslova #RatIzmeđuIzraelaIHamasa #Reperkusije #SaudijskeArabije #UjedinjenihArapskihEmirata #svijet