Članak

IZRAELSKI NAPAD

Stručnjaci UN-a kažu da je prekid vatre potreban jer su Palestinci u ozbiljnom riziku od genocida

(Patria) - Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija pozvala je na humanitarni prekid vatre u Gazi, rekavši da vrijeme ističe za tamošnje Palestince koji su u „ozbiljnom riziku od genocida“.

„I dalje smo uvjereni da je palestinski narod u velikoj opasnosti od genocida“, navodi se u saopštenju grupe eksperata, koju čini sedam specijalnih izvjestitelja UN-a, javio je Reuters.

„Zahtijevamo humanitarni prekid vatre kako bismo osigurali da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija“, dodaje se.

Izraelska misija pri UN-u u Ženevi nazvala je komentare „žalosnim i duboko zabrinjavajućim“ i okrivila Hamas za smrt civila.

Upitan o izjavi nezavisnih stručnjaka, Stéphane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, rekao je da odluku o genocidu može donijeti samo relevantno pravosudno tijelo UN-a.

28. oktobra, visoki zvaničnik UN-a za ljudska prava Craig Mokhiber pisao je Visokom komesaru za ljudska prava Volkeru Turku, rekavši: „vidimo genocid koji se odvija pred našim očima, a Organizacija kojoj služimo izgleda nemoćna da ga zaustavi.“

Kancelarija za prava UN-a saopštila je da je Mokhiberovo planirano penzionisanje stupilo na snagu ove sedmice i da su njegovi stavovi „lični“ i da ne odražavaju stavove kancelarije.

U razgovoru za Reuters nakon što je objavljeno saopštenje stručnjaka, jedan od njegovih
potpisnika rekao je da su stanovnici Gaze lišeni „najosnovnijih elemenata za život“.
„Koristimo termin rizik od genocida jer je proces koji je (u toku) apsolutno neselektivni i
pogađa, u ovom slučaju, više od dva miliona ljudi“, rekao je Pedro Arrojo Agudo, specijalni izvjestilac za ljudska prava na sigurnu vodu za piće i sanitacija. „I u tom smislu, mislim da se zapravo suočavamo s rizikom od genocida“, rekao je.

#Gaza #Izrael #UN #Svijet