Članak

NACIONALNA STRATEGIJA

Bijela kuća radi na novim mjerama za borbu protiv islamofobije

(Patria) - Bijela kuća je saopštila da će razviti nacionalnu strategiju za borbu protiv islamofobije jer se predsjednik Joe Biden suočava sa skepticizmom mnogih muslimanskih Amerikanaca.

Pokretanje akcije protiv islamofobije se očekivalo mjesecima. Administracija je u maju objavila nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma u kojoj se također pominje suzbijanje mržnje prema muslimanima, ali su napori dobili zamah nakon tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa.

Strategijom, zajedničkim naporom koju predvode Vijeće za unutrašnju politiku i Vijeće za nacionalnu sigurnost, nastojat će se razviti plan sa zainteresovanim stranama kako bi se muslimani, i oni za koje se smatra da su muslimani zbog svoje rase, nacionalnog porijekla, zaštitili od diskriminacije, mržnje, netrpeljivost i nasilja, saopštila je Bijela kuća.

„Današnja objava je najnoviji korak... za uspostavljanje međuagencijske grupe za povećanje i bolju koordinaciju napora američke vlade da se suprotstavi islamofobiji, antisemitizmu i srodnim oblicima pristrasnosti i diskriminacije unutar Sjedinjenih Država“, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, prenosi Reuters.

Anketa koju je sproveo Arapsko-američki institut, objavljena u utorak, pokazuje po prvi put od njegovog osnivanja 1997. godine da se većina arapskih Amerikanaca nije izjašnjavala kao demokrati. Trideset sedam posto reklo je da se izjašnjavaju kao demokrate, 32 posto kao republikanci i 31 posto kao nezavisni.

Četrdeset posto anketiranih reklo je da bi glasalo za Donalda Trumpa, vjerovatnog republikanskog kandidata 2024., što je 5 procentnih poena više u odnosu na 2020. godine.

Anketa je najnoviji dokaz da Bidenova kampanja za drugi mandat brzo gubi podršku muslimana i arapskih Amerikanaca zbog njegove čvrste podrške Izraelu.

#islamofobija #JoeBiden #Svijet