Članak

SAD

Biden u raspravi sa rabinom: Treba nam 'pauza' u sukobu Izraela i Hamasa

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na „pauzu“ u sukobu između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze nakon što mu se na prikupljanju sredstava za kampanju suprotstavila demonstrantkinja koja se zalagala za prekid vatre, javio je Reuters.

Biden je razgovarao sa oko 200 ljudi kada je neko povikao: „Kao rabin, trebam da odmah pozovete na prekid vatre.“ Biden je odgovorio: „Mislim da nam je potrebna pauza. Pauza znači dati vremena da se zatvorenici izvuku.“

Bijela kuća je kasnije pojasnila da je Biden mislio na taoce, a ne zatvorenike, koje je držao Hamas od napada na Izrael 7. oktobra kada je ubijeno 1.400 ljudi, a više od 200 uzeto za taoce.

Bijela kuća je ranije rekla da podržava „humanitarnu pauzu“ kako bi se omogućila isporuka pomoći Gazi i oslobađanje talaca. Biden je dao podršku Izraelu i posjetio je tu zemlju, ali je promijenio svoj stav posljednjih sedmica kako se humanitarna situacija pogoršava u Gazi i raste broj civilnih žrtava.

Na saslušanju u Kongresu u utorak, dvojicu Bidenovih glavnih savjetnika više puta su prekidali demonstranti koji su osuđivali američke zvaničnike da podržavaju ono što su nazvali „genocidom“ nad Palestincima u Gazi.

Demonstrantkinja koja se obratila Bidenu, a novinarima rekla da se zove rabin Jessica
Rosenberg, ispraćena je od obezbjeđenja dok je govorila „primirje sada“.

Biden je dalje rekao da razumije emocije oko sukoba na Bliskom istoku.

„Ovo je nevjerovatno komplikovano za Izraelce. Nevjerovatno je komplikovano i za muslimanski svijet... Podržavao sam rješenje o dvije države od samog početka“, rekao je.
"Činjenica je da je Hamas teroristička organizacija. Otvorena teroristička organizacija“, dodao je.

#JoeBiden #rabin #rasprava #Svijet