Članak

POSLJEDICE

Izrael kritikuje južnoameričke zemlje koje su prekinule diplomatske odnose i opozvale ambasadore iz Tel Aviva

Izrael je kritikovao Boliviju, Čile i Kolumbiju nakon što su južnoameričke zemlje poduzele niz diplomatskih poteza u znak protesta protiv izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa u Gazi.

Druge latinoameričke zemlje, uključujući Argentinu i Brazil, također su pojačale svoje kritike uticaja izraelskih vojnih operacija na civile, javio je AP.

Izrael je pozvao Kolumbiju i Čile da „izričito osude terorističku organizaciju Hamas, koja je klala i otimala bebe, djecu, žene i starce“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Poziv je uslijedio nakon što su Čile i Kolumbija opozvali svoje ambasadore u Izraelu u utorak navečer zbog kritika ubijanja civila u Gazi. Izrael očekuje od Kolumbije i Čilea da podrže pravo jedne demokratske zemlje da zaštiti svoje građane i da pozovu na hitno oslobađanje svih otetih, a ne da se pridruže Venecueli i Iranu u podršci terorizmu Hamasa, saopštilo je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Iako se u saopštenju čileanskog Ministarstva vanjskih poslova u vezi s opozivom ambasadora ne spominje Hamas, predsjednik Gabriel Boric je spomenuo Hamas u zasebnoj izjavi na mreži X, nekadašnjem Twitteru, u kojoj je rekao da su „nevini civili“... „glavne žrtve izraelske ofanzive“.

Čile „ne sumnja u osudu napada i otmica koje je počinio Hamas“, napisao je Boric.
„Čovječanstvo se ne može održati kroz veze koje dehumanizuju“, dodao je.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro bio je direktniji jer je na društvenim mrežama podijelio više poruka u kojima osuđuje akcije Izraela. „To se zove genocid, oni to rade kako bi uklonili palestinski narod iz Gaze i preuzeli je”, napisao je Petro na mreži X. „Šef države koji je počinio ovaj genocid je zločinac protiv čovječnosti“, dodao je.

Ranije je Izrael osudio odluku Bolivije da prekine diplomatske odnose s Izraelom,
okarakterizišući je kao „predaju terorizmu i ajatolahovom režimu u Iranu“. Prekidanje
diplomatskih odnosa s Izraelom znači da se „bolivijska vlada pridružuje terorističkoj organizaciji Hamas“, saopštilo je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Diplomatski potezi tri južnoameričke zemlje, koje predvode ljevičarski lideri, dolaze u trenutku kada su druge u regiji pojačale kritike izraelske vojne aktivnosti. Argentina je kritikovala izraelski napad na izbjeglički kamp Jabalia i rekla da je „humanitarna situacija u Gazi sve alarmantnija“.

„Argentina je nedvosmisleno osudila terorističke napade koje je Hamas izveo 7. oktobra i priznaje pravo Izraela na njegovu legitimnu odbranu. Međutim, ništa ne opravdava kršenje međunarodnog humanitarnog prava i obavezu zaštite civilnog stanovništva u oružanim sukobima“, saopštilo je argentinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izjava Argentine uslijedila je nekoliko sati nakon što je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pozvao Izrael da prekine bombardovanje Gaze. „Prvi put vidimo rat u kojem su većina ubijenih djeca“, napisao je Lula na X. „Stop! Za ljubav božju, stop!“

#Argentina #Bolivija #Izrael #Svijet