Članak

STAV PRAVNIKA

Savić o slučaju 'Respiratori': Kao da su Novalić i drugi optuženi za paljevinu neke kuće, a osuđeni za krađu automobila

(Patria) - U četvrtak će u Sudu Bosne i Hercegovine biti održano ročište na kojem će Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih u predmetu „Fadil Novalić i drugi“ iznijeti žalbe povodom prvostepene presude Suda BiH.

- U tom trenutku nužda je bila da se nabave po bilo koju cijenu i na bilo koji način, a čini mi se da je jedino u FBiH došlo do krivičnog postupka – poručila je advokatica Tatjana Savić u večerašnjem izdanju Hayatove emisije ‘7plus’.Kako kaže, optužnica je ambiciozno podignuta uz dobru medijsku pripremu.

- Očigledno je da je u FBiH nekoliko ljudi završilo na optuženičkoj klupi, a postavlja se pitanje šta bi bilo da ih nisu pokušali nabavljati- navela je Savić.

Navodi da je dužnost bila pokušati nabaviti respiratore, što se i desilo, ali je nabavka prvo kroz medije bila popraćena te prozvana „skandaloznom“.

- Tu situaciju nije dovoljno sud cijenio. A i da jeste, iz onoga što sam pročitala, ne vidim elemente krivičnih djela koja im se stavljaju na teret-pojasnila je te dodala:

Znamo da je bila otimačina za respiratore, da su države jedni drugima krale ih. Aleksandar Vučić je govorio da se novac nosio u koferima.

Advokatica kaže da je nužda bila nabaviti ih po bilo koju cijenu i na bilo koji način.

- Predmet se ‘naduvao’. Krenulo je da se građanin uplaši te situacije. Pričalo se o tome da su se udružili, da je Novalić osmislio plan, krenula je kampanja protiv, …. Kada se sve to predoči građaninu, pa i kada sam sama slušala na početku, zvučalo je da neko pokušava zaraditi novac na toj tragediji i u takvu predstavu je bilo lako dobiti građane na stranu i da se okrenu protiv premijera-navela je Savić.

Izdvojeno mišljenje sudije Branka Perića

U ovoj presudi, podsjetimo, sudija Branko Perić je imao izdvojeno mišljenje. On je rekao da je svjestan da to nije praksa, ali će ipak pročitati svoje izdvojeno mišljenje čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo.

- On je želio građanima reći da on ne stoji iza takvog neprava. Perić je bio svjestan da mu slijedi disciplinski postupak, ali je ipak svjesno ušao u to jer je potreba za pravnim integritetom bila jača od toga da se nosi s tim postupcima pred kraj karijere-podcrtala je Savić.

Kako kaže, ono u čemu su se sva trojica sudija usaglasila jeste da nema nijednog od tih krivičnih djela, ali je odlukom druge dvojice sudija došlo do optužnice zloupotrebe položaja.

Pokušala je objasniti i za građane šta znači ovo.

- Vi se branite od onoga što je u optužnici, i onda vas osude za nešto potpuno drugo. Recimo kao da ste optuženi za paljevinu kod komšije, vi se branite da ste pomagali, dobijete presudu i piše da ste oslobođeni, ali ste osuđeni za krađu vozila. Kažu vam da je u garaži bilo vozilo i da ga nema, tako da ste krivi - objasnila je Savić.

#AdvokaticaTatjanaSavić #ElementiKrivičnihDjela #FadilNovalić #KrivičniPostupak #OptuženičkaKlupa #Respiratori #SkandaloznaNabavka #SudBosneHercegovine #BiH