Članak

KOMENTAR

Vojin zvani procenat: Ko su Mijatoviću ekstremisti koji prave unitarnu bošnjačku BiH?

Piše: Rasim Belko

Evo ga Vojin Mijatović. Ministar i zamjenik premijera Federacije, o čijem radu se malo priča, još manje zna. I šta rade takvi, pričaju o secesionizmu, terorizmu, ekstremizmu i unitarizmu. Iako još nigdje nije potvrđeno da Vojin Mijatović nije projekat instaliran izvan BiH, ono što sigurno znamo je da su rezultati njegovog rada nevidljivi.

Ono što također znamo je da je Vojin Mijatović prototip postjugoslavenskog komunističkog kalupa koji u navodnim političkim obračunima napada na linijama religije dok govori o građanskom društvu i državi.

Čim ga neko optuži za bilo kakav propust, eto njega s pričom o džamahirijama i Miloradu Dodiku. Jer, očigledno je da pamflet propaganda predstavlja jedino što zna. Tako nam danas sa stranica medija bliskih režimu Mijatović priča o bošnjačkom unitarizmu i Dodikovom separatizmu.

Odgovor je to ministra obrta na primjedbu Nermina Ogreševića (NES) da je onima koji ga nisu podržali na putu da postane ministar uskratio jedan projekat. Riječ je o projektu bazena u Cazinu za koji je bilo planirano, pa rebalansom ukinuto tri miliona KM.

I umjesto da odgovori zbog čega je skinuo sredstva, Mijatović u maniru drugova iz Beograda poručuje: "Da razbijem mokre snove i Dodiku i vama, nikad ali nikad Republika srpska neće biti nezavisna i nikad ali nikad nećete od BiH napraviti unitarnu bošnjačku državu! I Dodik i vi ste ekstremi i ovo društvo polako ustaje protiv vaših politika. Fildžan državice, pravoslavne i muslimanske džamahirije pravite negdje drugo, ne u našoj BiH, a što reče jedan čovjek o vašem i Dodikovom patriotizmu najbolje je rekla, a tek će reći Sky aplikacija", poručio je Vojin Mijatović.

Ko ministre Mijatoviću pravi unitarnu bošnjačku BiH? Koja to politika zagovara i gdje? Mislite Mijatoviću na termin “građanska država”? Pa niste li vi tvrdili da ste 100 posto Srbin, 101 posto Bosanac. Oni koji su na vrijeme znali čitati šta govorite bilo je jasno da zaista jeste 100 posto Srbin i jedan posto Bosanac. Što ste skriveno i poručivali.

Zašto nikada ne kažete ko to pravi unitarističku muslimansku džamahiriju. Ko je to sanja, u konačnici ministre Mijatoviću? Koji to ekstremi sanjaju muslimansku državicu?

Nema ih Mijatoviću, jer ti koje nazivate muslimanskim ekstremistima i bošnjačkim unitaristima ovu državu su branili i oslobađali, čuvajući sve njene vjerske i historijske objekte. Nisu gledali koja religija ili koja historija, nisu birali, branili su Bosnu i Hercegovinu onakvu kakva je bila i kakva će biti. I nisu to oslobodioci ove zemlje radili da bi bili ministri, već da im vaši politički saborci, Mladićevi “borci” ne bi silovali sestre, ubijali djecu. I zato nemate pravo, da budem jasniji NE SMIJETE nikada u isti koš staviti svog nekadašnjeg šefa, separatistu Dodika sa onima koji se tom separatizmu suprotstavljaju pričom o jedinstvenoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini. Jer, ako priču o takvoj Bosni i Hercegovini vidite unitarističkom i ekstremističkom, onda vam nije mjesto čak ni u urušenom SDP-u, već u SNSD-u ili možda HDZ-u. Možda ste 102 posto Hrvat, ko će ga znati, valjda sve ovisi od pozicije.

To što ste nosali zastavu BiH po Kastelu, slavili Dan državnosti i slično očito vam je služilo samo svrsi da se dočepate političkih blagodati, dok ste Mladićeve kumove gurali u probosansku reprezentaciju, a onda u sadejstvu s njima isporučili Dodiku dovoljno delegata da vlada državom.

I vi sada kao pričate protiv Dodika? Nema ih više, ministre Mijatoviću. Nema više nikog ko bi povjerovao u vašu priču o bosanstvu! Na sreću svih nas, iluzija o vama kao novoj nadi politike za Evropu je na vrijeme razbijena.

I svjesni ste toga, zato i lupate gluposti o bošnjačkoj džamahiriji jer vas je strah da vam je ovo posljednji politički “uspjeh”. Strah vas je, jer nikom ozbiljnom više ne možete prodati priču o bosanstvu kao jedinu agendu u političkoj borbi.

I da, to što ste Krajini skinuli sredstva možda i najbolje pokazuje ko i kako vas je politički školovao. Jer, Krajina je bila i ostala bedem zbog kojeg se 9. januar ne slavi širom ove države. A kako ste ono rekli: “Ljudi u RS će slaviti 9. januar bez obzira na odluke Ustavnog suda i ja se slažem s tim”. Možda ste tada bili sto posto Srbin, sto jedan posto Ravnogorac.

Ko će ga vama znati, ti postoci variraju od pozicije. Stoga, manite se priče o ekstremizmu, još ćemo pomisliti da vam to BIA fakturiše za neke ranije dugove. Čuvajte mandat, ima još tri godine. I okačite negdje na vidno mjesto Christiana Schmidta, čisto da se možete podsjećati da vam trik o 100 posto Srbinu i 101 posto Bosancu nije uspio.

#Krajina #RasimBelko #sredstva #Vlada #VojinMijatović #izdvojeno #BiH