Članak

PODRŽALA I OPOZICIJA

Predstavnički dom PS BiH usvojio Rezoluciju o potrebi otvaranja pregovora BiH i Evropske unije

(Patria) - Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojio je Prijedlog rezolucije o potrebi donošenja odluke o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine i Evropske unije o pristupanju EU.

Rezolucija je usvojena dan uoči posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini.

Rezoluciju su predložili članovi kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine - predsjedavajući Marinko Čavara (HDZ) i njegovi zamjenici Denis Zvizdić (NiP) i Nebojša Radmanović (SNSD). Za usvajanje rezolucije je glasalo 36 parlamentaraca, dva su bila suzdržana, dok niko bio protiv.

Govoreći o tome zašto bi trebalo glasati za usvajanje rezolucije, Zvizdić je konstatovao da su državne vlasti uradile dosta ozbiljnog i zahtjevnog posla. Kao argument u prilog ovoj konstataciji je istakao to da je Bosna i Hercegovina odgovorila na 4.000 pitanja upitnika EU. Tvrdi da su države u regiji imale 50 do 60 posto manje pitanja.

Usvojen je i zaključak Jasmina Emrića kojim se traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana dostavi informaciju o realizaciji obaveza iz 14 prioriteta EU kao i akcijski plan o ispunjavanju obaveza radi praćenja evropskog puta i usklađivanja prioritetnih zakona sa stečevinom Evropske unije. Za zaključak je glasalo 27 zastupnika.

#Parlament #rezolucija #BiH