Članak

ODLUKE

Slovačka najavljuje masovno raspoređivanje policije i vojske na granici s Mađarskom zbog migranata

Foto: Agencije

(Patria) - Nova slovačka vlada najavila je veliko raspoređivanje policije i oružanih snaga duž granice s Mađarskom kako bi spriječila sve veći broj migranata da uđu u zemlju, javio je AP.

Premijer Robert Fico nije iznio detalje o raspoređivanju, ali je rekao da se ilegalna migracija mora kontrolisati jer bi inače ljudi povezani s „terorističkim“ grupama mogli ući u zemlju. Fico, koji je govorio nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Matusom Sutajem Estom, rekao je da će lično provjeriti situaciju na granici.

Njegova nova vlada položila je zakletvu prošle srijede nakon što je njegova ljevičarska stranka Smer, pobijedila na parlamentarnim izborima 30. septembra, otvarajući put populističkom lideru da po četvrti put postane premijer. Nova vlada još nije objavila svoj politički program, ali Fico je sugerisao da će uključiti oštar stav protiv migracija.

Esto je rekao da je situacija u svijetu u posljednje vrijeme ozbiljna zbog rata između Izraela i Hamasa, te da očekuje novi talas migracija. Ministar je rekao da se vlada nada da će kontrolisati cijelu granicu s Mađarskom od 655 kilometara.

Prethodna slovačka vlada imala je nasumične provjere na granici s Mađarskom od 5. oktobra, dan nakon što su susjedi zemlje, uključujući Austriju, Češku i Poljsku, ponovo uveli kontrole na svojim granicama sa Slovačkom kako bi obuzdali migraciju.

Tadašnji slovački premijer Ludovit Odor kritikovao je u to vrijeme granične kontrole susjeda, rekavši da bi bilo bolje pronaći rješenje za problem migranata u cijeloj Evropi. Sve četiri zemlje pripadaju šengenskoj zoni.

Migranti uglavnom koriste Slovačku kao tranzitnu zemlju na putu ka zapadnoj Evropi. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, Slovačka je od početka godine do 1. oktobra registrovala skoro 40.000 migranata, što je 11 puta više nego prije godinu dana.

#granica #Mađarska #Slovačka #Svijet