Članak

NOVAC VEĆ NA RAČUNU

OSBiH ipak će dobiti američke helikoptere: Helez tvrdi da nabavku više niko ne može spriječiti

Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine ipak će dobiti američke helikoptere.

(Patria) - Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine ipak će dobiti američke helikoptere.

Nakon što Vijeće ministara BiH nije odobrilo novac iz tekuće rezerve za nabavku helikoptera, Ministarstvo odbrane BiH i Sjedinjene Američke Države pronašli su rješenje.

Kao Golf 4 i Golf 8

Helikoptere će nabaviti bez učešća Vijeća ministara, a puni iznos platit će SAD.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez poručuje da je novac već na računu i da nabavku više niko ne može spriječiti.

Nabavka američkih helikoptera za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dugo je u proceduri.

Zadatak jednostavan - za realizaciju projekta potrebno je odobriti 3,6 miliona maraka iz budžeta. No, proces je usporen, ali i osporavan u Vijeću ministara.

Usaglašeni rok za odobravanje sredstava iz tekuće rezerve bio je kraj septembra. Odluka nije ispoštovana. Rok je istekao, helikoptera nema. A u Ministarstvu odbrane promjena plana.

- Trebali smo nabaviti UH II helikoptere, ali želimo novije BELL 412, koje koriste oružane snage država članica NATO saveza, kao što su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Nismo odustali od nabavke. Idemo u nabavku, ali modernijih helikoptera. Ako javnost ne može da prati šta znači UH II, BELL 412, onda vam je to otprilike kao Golf 4 i Golf 8 - navodi Helez.

Tvrdi i da je riječ o višenamjenskim helikopterima. Odbrambenim, ali i mirnodopskim. A modernije znači i skuplje.

No, ovaj put novac nije prepreka, kao ni politika. Vijeće ministara u ovom projektu ne odlučuje. SAD su već osigurale oko 80 miliona maraka, piše Federalna.ba.

Sve je dogovoreno

- Potpuno je nebitno hoće li Vijeće ministara ili neće, mi idemo u nabavku i to je već odobreno u Ministarstvu finansija SAD, oni će platiti.

Mene raduje što to više ne zavisi od naših odnosa ovdje. To je već dogovoreno, to će biti nabavljeno - poručuje Helez.

Dogovoru koji, čini se, definitivno rješava problem nabavke helikoptera prethodio je otpor ministara iz Rs-a u Vijeću ministara.

Od skidanja tačke s dnevnog reda, pa do odobravanja potrebnih sredstava i povlačenja sredstava - 3,6 miliona maraka i dalje stoji u rezervi.

- S obzirom na to da nije ispoštovana sva potrebna procedura, po nalogu zamjenika ministra cijela implementacija je zaustavljena zbog gore navedenog.

Sredstva u navedenom iznosu nisu utrošena, a njihovu namjenu utvrdit će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom - kaže zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović.

Oružane snage BiH trenutno na raspolaganju imaju 11 helikoptera. Svi su višenamjenski, ali stariji modeli.

- Očekujemo otpočinjanje projekta nabavke najnovijih višenamjenskih helikoptera koji su daleko bolji nego prethodni helikopteri - poručio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović.

Nabavkom adekvatne borbene opreme Oružane snage Bosne i Hercegovine bit će modernizovane.

Do sada su uglavnom raspolagale ruskom opremom koju su naslijedili od Jugoslavije. A proces modernizacije jedan je od uslov za integraciju BiH u NATO.

#helikopteri #NATO #OružaneSnage #ZukanHelez #BiH