Članak

MOSKVA

Putin naredio bivšem komandantu Wagnera da preuzme kontrolu nad 'dobrovoljačkim jedinicama' u Ukrajini

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je jednom od najviših komandanata Wagnera da preuzme odgovornost za „dobrovoljačke jedinice“ koje se bore u Ukrajini, signalizirajući napore Kremlja da nastavi koristiti plaćenike nakon smrti Yevgenyijaa Prigozhina, javio je AP.

U izjavi koju je Kremlj objavio u petak, Putin je rekao Andreiu Troshevu da je njegov zadatak da se „bavi formiranjem dobrovoljačkih jedinica koje bi mogle da obavljaju različite borbene zadatke, prvenstveno u zoni specijalne vojne operacije“.

Wagnerovi borci nisu imali značajniju ulogu na bojnom polju otkako su zauzeli ukrajinski grad Bakhmut u najdužoj i najkrvavijoj bici u ratu, a zatim krenuli prema Moskvi u kratkoj pobuni. Nakon prekinute pobune krajem juna, spekuliše se o budućnosti plaćeničke grupe koja je bila jedan od najsposobnijih elemenata ruskih snaga koje se bore u Ukrajini. Mnogi posmatrači su očekivali da će to biti uključeno u Ministarstvo odbrane, a čini se da Putinovi komentari potvrđuju da je proces u toku.

Od Prigozhinove smrti, Wagnerove trupe u susjednoj Bjelorusiji, gdje su se preselile nakon svoje pobune, navodno su se spakovale i demontirale svoje kampove.

Troshev je penzionisani vojni oficir koji je igrao vodeću ulogu u Wagneru od njegovog osnivanja 2014. godine i pod sankcijama je Evropske unije zbog uloge u Siriji kao izvršni direktor grupe.

Zamjenik ministra odbrane Yunus-Bek Yevkurov bio je prisutan kasno u četvrtak na Putinovom sastanku sa Troshevom, što je znak da će Wagnerovi plaćenici vjerovatno služiti pod komandom Ministarstva odbrane. Portparol Kremlja Dmitry Peskov potvrdio je da Troshev sada radi za Ministarstvo odbrane i uputio je vojsci pitanja o mogućem Wagnerovom povratku u Ukrajinu.

Čini se da sastanak odražava plan Kremlja da prerasporedi neke Wagnerove plaćenike na front u Ukrajini nakon njihove kratke pobune i sumnjive smrti Prigozhina i višeg rukovodstva grupe u avionskoj nesreći 23. augusta. Privatna vojska koja je nekada brojala desetine hiljada vojnika dragocjeno je bogatstvo koje Kremlj želi da iskoristi.

Putin je u julu rekao da je pet dana nakon pobune imao sastanak sa 35 komandanata Wagnera i predložio da nastave da služe pod Troshevom, koji nosi pozivno ime „Sijeda kosa“, ali je Prigozhin odbio ponudu.

#BakhmutBattle #BelarusRetreat #DefenseMinistry #GrayHair #MoscowRebellion #PutinOrders #UkraineVolunteers #WagnerCommander #WagnerReturn #Svijet