Članak

KORIŠTENI DOKUMENTI

Francuska novinarka puštena na slobodu nakon hapšenja zbog izvještavanja o špijunskim operacijama u Egiptu

(Patria) - Francuska policija u četvrtak je pustila novinarku Ariane Lavrilleux, koja je uhapšena nakon što je izvještavala o dokumentima koji su procurili i u kojima se tvrdi da su francuski obavještajci korišteni protiv civila u Egiptu, iz dvodnevng pritvora, javio je AFP.

Istraživačka web stranica Disclose je u novembru 2021. objavila niz članaka zasnovanih na stotinama tajnih dokumenata. U njima se navodi da je egipatska država koristila informacije iz francuske kontraobavještajne operacije u Egiptu, kodnog naziva „Sirli“ za „kampanje proizvoljnih ubistava“ protiv krijumčara koji djeluju duž libijske granice.

U utorak je Lavrilleuxin dom pretresen i ona je uhapšena zbog ispitivanja od strane agenata DGSI, francuske domaće obavještajne agencije, objavio je Disclose na X-u (bivši Twitter).

To je opisano kao „neprihvatljiv napad na tajnost izvora“ od strane Društva novinara i
Reportera bez granica (RSF).

„Bojimo se da će postupci DGSI-a narušiti tajnost izvora“, rekao je RSF.

Lavrilleux je na X-u rekla da je oslobođena. Advokat Lavrilleux i Disclosea Virginie Marquet potvrdila je da je puštena, bez ikakve optužbe u ovoj fazi. Bivši pripadnik vojske koji je također priveden u utorak, međutim, pojavit će se pred sucem kako bi se suočio s daljnjim krivičnim gonjenjem, rekao je drugi izvor.

U prvim člancima Disclose navodi se da su francuske snage bile saučesnice u najmanje 19 bombaških napada na krijumčare između 2016. i 2018. godine u regiji.

Dokumenti su pokazali da je bilo upozorenja zvaničnika unutar francuske vlade, ali operacija nije dovedena u pitanje, navodi Disclose.

Francusko ministarstvo oružanih snaga podnijelo je žalbu zbog „kršenja tajnosti nacionalne odbrane“ nakon objavljivanja članka, a pariško tužilaštvo je u julu 2022. otvorilo slučaj koji je potom stavljen u ruke DGSI.

#dokumenti #Francuska #novinarka #Svijet