Članak

POČELO ZASJEDANJE

Biden pred Generalnom skupštinom UN-a: SAD moraju voditi u kritičnim trenucima, ali nijedna nacija ne može sama

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden obratio se na Općoj skupštini UN-a čije zasjedanje je počelo danas u New Yorku.

“Razumijem da je dužnost moje zemlje da vodi u kritičnim trenucima”, rekao je Biden na početku govora dodajući da SAD traže sigurniji, napredniji i pravedniji svijet za sve ljude.

Biden je rekao i kako je budućnost SAD-a vezana za onu ostatka svijeta te da “nijedna nacija ne može sama odgovoriti na izazove današnjice”.

Biden je tokom svog obraćanja kazao da je skupština UN-a ove sedmice "zamračena sjenom rata", koji on opisuje kao "nezakoniti osvajački rat uz otvorene provokacije Rusije" protiv Ukrajine .

"Nijedna nacija ne želi da se rat završi više od Ukrajine" kazao je on, ponavljajući američku podršku Kijevu i njenom nastojanju da donese "diplomatsko rješenje pravednog i trajnog mira".

On kaže da Rusija jedina snosi odgovornost za rat u Ukrajini i da jedina ima moć da odmah okonča rat.

"Samo Rusija stoji na putu miru jer je cijena Rusije za mir kapitulacija Ukrajine, ukrajinske teritorije. Rusija će se umoriti, a mi ne smijemo dozvoliti da brutalizira Ukrajinu bez ikakvih posljedica", poručuje Biden i nastavlja:

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dozvoliti joj da brutalizira Ukrajinu bez posljedica. Ali ja vas pitam ovo: ako odustanemo od osnovnih principa Povelje UN-a da bismo umirili agresora, može li bilo koja država članica biti sigurna da je zaštićena? Ako dozvolimo da se Ukrajina rascijepi, da li je neovisnost bilo koje nacije sigurna?", pita se Biden.

Biden je u UN-u govorio i o umjetnoj inteligenciji te naglasio kako je nužno da ona bude “sigurna” i da bi vlade trebale upravljati ovom tehnologijom, a ne obratno.

“Moramo biti sigurni da koristimo ove alate kao priliku, a ne kao oružje za ugnjetavanje”, kaže Biden.

Američki predsjednik smatra i da klimatske promjene treba tretirati kao “egzistencijalnu prijetnju”. Nabrajajući brojne nedavne prirodne katastrofe – toplinske valove u SAD-u i Kini, šumske požare u SAD-u i Europi, sušu u Africi i poplave u Libiji – Biden kaže da sve to zajedno ukazuje na ono što čeka svijet ako se ne smanji ovisnost o fosilnim gorivima. “Od prvog dana moje administracije Sjedinjene Države tretirale su ovu krizu kao egzistencijalnu prijetnju, ne samo za nas, već za cijelo čovječanstvo”, kaže Biden.

#govor #JoeBiden #Rusija #Ukrajina #UN #Svijet