Članak

LOŠ UČENIK, LOŠIJIH PROFESORA

Revolucionar pod Murphyijevom zastavom: El - che Forto koncesije može dati na sve što mu je babovina, aerodrome nek ne dira!

Piše: Rasim Belko

Poludiplomatskim ćoškarenjem pokušao je bosanski knez a američki ambasador Michael Murphy objasniti kako pismo koje su on i hrvatski agent na čelu Delegacije EU Johann Sattler uputili Vladi FBiH nije ništa drugo do ustaljena praksa komuniciranja američkih diplomata sa vladama zemalja u kojima borave.

U to ni najveći naivci povjerovali nisu, jer niko nikada još nije čuo da ambasador SAD-a pošalje pismo vladi Njemačke u kojoj joj naredbodavnim tonom “suflira” kako aerodrome treba dati pod koncesiju susjedima ili nekom trećem, jer bi se tek onda njima upravljalo kako treba.

U biti, nakon što je izrekao rečenicu da “ako hoćemo vidjeti ko nam je od političara korumpiran, pogledamo američku crnu listu”, Murphy je razotkrio svu suštinu i pozadinu svog djelovanja.

A da je pismo prepalo američke učenike, instalirane pijune u bosanskohercegovačkim vlastima najbolje nam je danas demonstrirao Edin Forto, lider Naše stranke američkih korijena.

Tako nam Forto poručuje da što prije treba aerodrome dati pod koncesiju. Veli da je tako procijenio nakon konsultacija s “nekim” stručnjacima, ali i nakon što je vidio da Beograd, Zagreb, Tirana i uskoro Podgorica igraju ligu šampiona na aerodromima.

Dakle, sarajevski trikolori SDP, NiP i “Naša stranka” poslušali su naredbu i kreću u borbu da aerodrome kao strateški interes Federacije daju u koncesije iako nemaju niti jednu ozbiljnu studiju zašto bi to bilo dobro.

To što se pozivaju na Tiranu, Beograd ili Zagreb je neozbiljno, jer svaki aerodrom je priča za sebe. Forto govori da bi aerodromi koji su meta Murphyija i Sattlera bolje poslovali pod tuđom upravnom palicom, što nije zasnovano ni na čemu, osim na pismu koje je dobio nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić.

Odgovor zašto se ovako žustro krenulo u priču o koncesijama nad aerodromima mogle bi biti destinacije na koje se leti s tih aerodroma. Očigledno je da neko planski guši aerodrome u Federaciji. S druge strane, koncesionar bi svakako imao zadaću kontrole ko putuje i informisanja onih koji su na eventualne koncesije natjerali.

No, dok je slijep na pokušaj ekonomske okupacije FBiH, Edin Forto ne vidi ni da nametnuta Vlada Federacije ne radi ništa od onoga što je najavljivala. Ne radi Vlada, jer HDZ BiH vlada, a kada je tako, nema plodotvornosti bez ispunjavanja maksimalističkih zahtjeva Dragana Čovića.

Neiskusnom Che Forti to je revolucija. “Svi žele da pričaju o Dodiku i njegovim osjećajima, ali revolucija se dešava, energetski zakoni, sad će biti zakoni o doprinosima i minimalnu platu i sa takvim zamahom da će Vlada FBiH moći razgovarati o ovim stvarima”, kaže karizmatični revolucionar koji skoro da je zaplakao u Konjicu nakon eskalacije Dodikove fašistoidne naravi.

Devet mjeseci 2023. godine građani nisu vidjeli ni pokušaj te nametnute, za Che Fortu revolucionarne Vlade da učini život građana boljim. To što usvajaju zakone koje im je omraženi Fadil Novalić ostavio upakovane nije za pohvaliti se. Baš kao što nije za pohvaliti se ni činjenica da će u devet mjeseci imati tek petu redovnu sjednicu Parlamenta FBiH.

I stoga jedna napomena revolucionaru Che Forti - koncesiju nad aerodromima ti neće dozvoliti oni koji su za te aerodrome prolijevali krv dok su tebe po bijelom svijetu loši profesori učili da budeš revolucionar.

#aerodromi #Američkiambasador #EdinForto #JohannSattler #koncesije #MichaelMurphy #Našastranka #RasimBelko #izdvojeno #BiH