Članak

ZNAKOVITE PORUKE

U Rs-u osvanuli bilbordi 'Granica postoji' sa naoružanim licima

(Patria) - Bilbordi s natpisom "Granica postoji - jer niko ne može da sudi Republici srpskoj" postavljeni su u više gradova ovog bh. entiteta. U Istočnom Sarajevu danas su se na reklamnim bilbordima lijepili plakati. Osim znakovite poruke na bilbordu je i neustavan grb Rs-a koji se prestao koristiti 2007. godine.



Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić jutros je u programu BHRT-a reagirala na plakate koji su osvanuli u Banja Luci. Na njima je ispisano "Granica postoji - Zato što ne damo naše nadležnosti" uz lik čovjeka u vojnoj uniformi i naoružanim vojnicima/policajcim koji marširaju.

“Jutros kada sam krenula na posao, vidjela sam bilbord. Mogu vam reći da nije prijatan i na njemu piše “Granica postoji”, na kojem je čovjek i malo mu se vidi vojna oprema. Nije u civilu”, rekla je Trivić na BHT1.

“To je na vidnom mjestu, na kružnom toku gdje je veliki promet vozila. Za mene takve poruke apsolutne nisu dobre. Ne bi smjele dolaziti s nikakvih strana”, dodala je.

Vlasti entiteta Rs koje predvodi optuženi predsjednik SNSD-a i Rs-a Milorad Dodik ranije su najavile vraćanje nadležnosti. Kada je 14. avgusta Vijeće ministara BiH trebalo glasati o proglašenju Dana žalosti u BiH zbog ubistava u Gradačcu, ministar Staša Košarac je zaustavio tu odluku navodeći da to predstavlja prenos nadležnosti jer je Vlada Rs već bila izglasala odluku o Danu žalosti. S obzirom na to, Vlada FBiH je zatim donijela odluku o proglašenju Dana žalosti 16. avgusta.

Odavno već traju napadi Milorada Dodika na Tužilaštvo BiH, Sud BiH i Ustavni sud BiH. Više puta je rekao da ne priznaje odluke ovih pravosudnih institucija, a blokira i izbor sudije Ustavnog suda BiH iz Rs-a u NSRs.

Nakon što je protiv Dodika podignuta optužnica zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika na nekoliko lokacija na međuentiteskim linijama održani su skupovi. Okupljeni su nosili transparente s porukom "Granica postoji".

I prošlog petka je održano nekoliko okupljanja, a zatim je uslijedilo postavljanje novih bilborda. U vrijeme kada su u Rs-u učestali napadi na bošnjačke povratnike, policajci MUP Rs uhapšeni jer su pretukli maloljetno dijete u policijskoj stanici, ovakvim postupcima Dodikovog režima opravdano raste strah povratnika.

Dok Dodik sije nemire na 49 posto teritorije oni koji čine vlast s njim ne reaguju...

(A.V.)

#Granicapostoji #IstočnoSarajevo #MiloradDodik #BiH