Članak

SARAJEVSKI TRIKOLORI SVE DALJE OD NATO

Kad difovac pilotira diplomatijom, sibirski mečići slijeću u Sarajevo: Konakoviću, njet tamo!

Foto: RTRS

Piše: Rasim Belko

Sjećate li se onog gostovanja SDA–ovog kantonalnog zastupnika na Face televiziji. I one rečenice da bi Bošnjaci, satjerani u kut, mogli početi tražiti neke nove partnere u Rusiji, Kini, Srbiji…

Možda se zapravo bolje sjećate halabuke, vike i galame iz redova Naroda i pravde, od predsjednika Elmedina Konakovića do mladih te stranke. Proglasiše tada Zahiragića putinofilom koji ima intenciju okrenuti Bosnu euroazijskim integracijama, što je prema ocjeni zamjenika predsjednika NiP-a Denisa Zvizdića “antibosanski čin”.

Sjećali se ili ne ovog, jednog u nizu konfrontacijskih sukoba nekadašnjih stranačkih ahbaba, istina je da Zahiragić skoro nikako ne odlučuje ni o vanjskoj ni o unutrašnjoj politici Bosne i Hercegovine.

Istina je da su zapravo NiP, Konaković i Zvizdić ti koji odlučuju. I vode nas, skupa sa ostatkom sarajevskih trikolora - pravac Rusiji.

Portal Detektor.ba prije dva dana detektovao je ruske diplomatske špijune protjerane iz drugih evropskih država nakon agresije na Ukrajinu kao akreditovane u Bosni i Hercegovini. Nesumnjivo je da takvo što mnogo više šteti ugledu Bosne i Hercegovine u zapadnom svijetu nego bilo šta drugo što smo propustili ili pogrešno uradili.

Šef diplomatije pokušao je jučer u dva navrata skinuti odgovornosti izjavama da je više puta provjerio u Ministarstvu vanjskih poslova i da tamo nije uvidio nikakve propuste. No, pitanje je onda kako su protjerane ruske diplomate akreditovane u Bosni i Hercegovini, ako član 4 Pravilnika o izdavanju identifikacijskih dokumenata diplomatama u diplomatskim i konzularnim predstavništvima kaže: “Na osnovu notifikacije iz člana 3. ovog Pravilnika, Ministarstvo izdaje odgovarajuću identifikacijsku iskaznicu, kojom se potvrđuje identitet i status njenog nosioca u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine i Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima iz 1963. godine, Konvencijom o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija iz 1946. godine, Konvencijom o privilegijama i imunitetima specijalizovanih ustanova iz 1947. godine i međunarodnim ugovorima koji obavezuju Bosnu i Hercegovinu.“

Dakle, politički akrobata Elmedin Konaković još je jednom obmanuo javnost navodeći da on nije odgovorna osoba, iako je prije dolaska na vlast, ali i poslije toga, najavljivao da će OSA, ali i druge sigurnosno - policijske agencije Bosne i Hercegovine raditi u službi države, a ne u privatne svrhe.

Činjenica je da je OSA u prošlom mandatu izricala mjere zabrane ulaska osobama opasnim po nacionalnu sigurnost BiH, bez obzira dolazile one iz Srbije, Rusije, Turske ili neke druge zemlje, kao što je činjenica da sada ministar Konaković umjesto OSA-inih zabrana, a po vlastitom priznanju, moli Ruse da nam ne šalju špijune.

Sarajevski trikolori i njihovi šefovi Čović i Dodik dogovorili su se da odustaju od NATO puta Bosne i Hercegovine, koji, uzgred rečeno više ni kurtoazno ne spominju. Jasno je da će u takvom djelovanju državne vlasti ruska diplomatsko - špijunska mreža pronaći prostor i vlastiti interes u djelovanju na prostoru Bosne i Hercegovine.

Akrobata na čelu bh. diplomatije očito je daleko od mogućnosti shvatanja da je imenovanjem Riste Zarića, kao srpsko - ruskog čovjeka, svezao ruke toj agenciji da nastavi praksu zaštite Bosne i Hercegovine od specijalnog rata kakav u sadejstvu provode Srbija i Rusija.

Činjenica je da su nekima od kadrova kojima je bio zabranjen ulazak u BiH, netom nakon postavljanja Zarića i nove strukture na čelu OSA-e, ukinute zabrane, a očito nova vlast i njihova obavještajna garnitura sada na graničnim prelazima ističe i welcome table za ruske špijune.

Ali, Konaković je jedan od tri politička prvaka sarajevske trojke, podržane od strane Zapada (članica NATO-a) u dolasku na vlast. Stoga je pitanje kako će zapadna lica u sjeni aktuelne vlasti reagovati na Konakovićevo puštanje ruskih mečića da slijeću u Sarajevo.

A s obzirom na sve, nameće se zaključak da difovac pitomac Konaković pilotira i da više ne možemo biti sigurni jesu li mu radari usmjereni ka Moskvi ili pak Washingtonu, kako to retorički pokušava predstaviti.

A ko će ga znati, možda je navigacija u rukama Zahiragića, hm…

#BiH #Bošnjaci #diplomate #ElmedinKonaković #izdvojeno #Kina #MiloradDodik #NarodIPravda #OSA #RasimBelko #Rusija #SDA #Srbija #Zahiragić