Članak

MURPHYJEV PLAN

Ako Trojka nema alternative za Dodika, onda je 'srpski svet' realnost

Neće se više vlast u ovoj zemlji dogovarati po restoranima, kafanama i hotelima. Sve će biti transparentno i razgovori će se voditi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Piše: Rasim Belko

Neće se više vlast u ovoj zemlji dogovarati po restoranima, kafanama i hotelima. Sve će biti transparentno i razgovori će se voditi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Rečenica je ovo koju su godinama unazad ponavljali lideri Socijaldemokratske partije, Naroda i pravde i Naše stranke, dok su obećavali da će drugačije od SDA i da će odlučivanje vratiti u institucije države.

Podrum i hotel

A onda su pod američko - britanskom zastavom udruženi i instalirani u partnerstvo s Dodikom i Čovićem.

I više nisu mišljenja da se dogovori oko vlasti i njenog funkcionisanja trebaju voditi transparentno u institucijama Bosne i Hercegovine. A to je samo jedan princip koji je principijelna Trojka uspjela srušiti čim je zauzela pozicije.

Kod Dodika su išli u podrum za proizvodnju rakije, na košarkašku utakmicu njegovog kluba. Čoviću su išli u hotel i dom HDZ-a. Trojka je svoje sastanke organizovala u hotelu u Konjicu. Dodiku su išli i u administrativni centar u Istočnom Sarajevu.

I sve to je već u startu značilo da od državotvornog i institucionalnog djelovanja stranaka koje su nekada pripadale probosanskom bloku nema i neće biti ništa. Ne zaboravimo pritom spomenuti način na koji je donesena odluka o danu žalosti u entitetima povodom tragedije u Gradačcu, umjesto odluke na Vijeću ministara BiH kako je to učinjeno nakon tragedije u Beogradu.

I da, to jeste bio benigan primjer, ali je istovremeno i putokaz načina djelovanja i odlučivanja aktuelne državne vlasti. I onda smo imali višegodišnjeg zastupnika SDP-a Sašu Magazinovića kako dan prije sjednice Predstavničkog doma najavljuje da Dodikov kadar neće biti izglasan na poziciju ministra finansija, a on je za manje od 24 sata ipak izglasan.

Zašto? Zato što je Dodik okupio Trojku i u dogovoru s Čovićem izdiktirao spisak želja i prohtjeva, kako bi uvjerio naivne trojkaše da će raditi na evropskom putu. Ministra finansija je dobio, a svi putevi koji Bosnu i Hercegovinu mogu unaprijediti su i dalje pod blokadom Dodika uz kooperativnost Čovića.

I onda nam Nermin Nikšić, nametnuti premijer Federacije, koji je nametnut i kao šef SDP-a, kaže kako saradnja s Dodikom nema alternativu. To je onaj isti Nikšić koji je bombardovao javnost napadima na SDA zbog saradnje s Dodikom i sastajanja po restoranima.

Murphyjeve marionete

No, Nikšić je kriv ponajviše u onom dijelu pristajanja na ulogu marionete Michaela Murphyija, a istu ulogu igraju Elmedin Konaković i Edin Forto. Jer, dok oni služe Murphyiju, koji je izvjesno u nekom obliku partnerstva s Dodikom, države Bosne i Hercegovine je sve manje.

Dodik je očistio okupiranih 49 posto teritorije od institucija države. Poništio je Ustavni sud, obrisao visokog predstavnika, na putu je da isto učini i sa državnim pravosuđem. Uz činjenicu da kadrovi Baje s crne liste kontrolišu policijske i obavještajne strukture, jasno je da su nas Murphy i njegovi političarčići doveli u situaciju da je Milorad Dodik apsolutni vladar u Bosni i Hercegovini.

Uz već poznate fakte da oko Dodika sjede majstori realpolitike, intelektualci koji razmišljaju i djeluju, da im je podloška SANU a podrška Putin, Orban i Vučić, jasno je da ‘srpski svet’ ni na početku agresije na BiH nije bio bliži svom ostvarenju.

A za konačno ostvarenje tog viševjekovnog plana izgleda će presudna biti tripartitna politička kreacija neznalica koji su pomislili da je upravljanje svojevrsna igrica pa da nakon game over, mogu probati ponovo.

Stoga i ne shvataju u čemu i gdje griješe, pa Dodika pozicioniraju kao što se nekada JNA pozicionirala po brdima i čukama, a kada konačna ofanziva krene govorit će kako su iznenađeni, jer to nisu mogli očekivati.

Građani Bosne i Hercegovine, ali i oni koji su ostali izvan Murphyjevog dometa, moraju biti maksimalno budni, jer kada sljedeći put trojkaši odu u Dodikov podrum rakije ili Čovićev hotel, nije isključeno da Kordić postane supervizor u Ministarstvu pravde, a Biljana Plavšić koordinatorica za ljudska prava.

Jer, za nametnute trojkaše, Dodik nema alternativu. A ako nema Dodik, onda posljedično nema ni “srpski svet”. Zar ne!?

#MiloradDodik #RasimBelko #SrpskiSvet #trojka #ViktorOrban #VladimirPutin #BiH #izdvojeno
U

Ako Trojka nema alternative za Dodika, onda je 'srpski svet' realnost Taylor Swift 2048

U

Your writing is very useful and up-to-date, which makes it even more informative. Thanks for letting me know about this great post! quordle


You can play io games while bored

Thank you very much for taking the time to think about this. Because you are my greatest source of inspiration, I will be forever grateful to you.
space waves game

', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');