Članak

POSLJEDNJI POKUŠAJ ILI GAME OVER S MIRISOM BARUTA

Zapad mora riješiti Dodika i otjerati srpski svet iz Bosne, u suprotnom rat je opcija!

Ko će onda riješiti političku krizu koja prijeti da Bosnu i Hercegovinu vrati u stanje oružanog sukoba?

Dodik i Vučić - mečići sibirskog medvjeda (Foto: Arhiv)

Piše: Rasim Belko

Došao je na oklopnim vozilima međunarodne zajednice i pod američkom zastavom. I od tada Milorad Dodik je apsolutna konstanta političkih procesa u Bosni i Hercegovini. Kreiran kao solucija za rješenje, poput opakog virusa, otrgnuo se iz američkog diplomatskog laboratorija. Danas je jedan od dva najveća problema balkanskih političkih tokova. Nekako zajedno, stasavali su, i pod ruskim patronatom jačali Dodik i njegova lokalna mecena Aleksandar Vučić. S njima se razvijao i nadzor Kremlja nad tokovima u nikada do kraja riješenoj postjugoslovenskoj krizi.

Američki diplomatski labos uprskao je višestruko. Bosnu, Crnu Goru i Kosovo zarobio je djelovanjem dvojca Dodik - Vučić. Problemi se danas multipliciraju na sve strane, a američka diplomatija kao da je u samoubilačkoj misiji nastavlja im pružati podršku u nadi da se mogu resetovati ili refabrikovati na američke/zapadne postavke.

No, svima je jasno da Dodik i Vučić sve i da hoće iz ruskog krila samovoljno, čak ni uz zapadnu pomoć, neće pobjeći. Prije će završiti kao i svi koji se usprotive planovima sibirskog medvjeda. Zato beogradsko - banjalučki dvojac istrajava u planovima koje je u kompletu haški Tribunal presudio na doživotne i višedecenijske zatvorske kazne. Ali, bez tog plana Dodik i Vučić bili bi politički mrtvaci. A to bi naljutilo sibirskog medvjeda, a to ih može koštati i života.

Ko će onda riješiti političku krizu koja prijeti da Bosnu i Hercegovinu vrati u stanje oružanog sukoba?

Trojka kao još jedan projekat američke laboratorije s učešćem šire internacionalne zajednice neće sigurno. Njihov sutrašnji sastanak konačna je potvrda da stranke Narod i pravda, SDP BiH i Naša strana nemaju viziju ni države ni procesa u njoj. Jer, sastančenje s osobom koja je prije dva dana izvela državni udar u prijenosu uživo, je saučesništvo. A saučesnici izvođača državnog udara morat će biti procesuirani kada bude i sam Milorad Dodik.

No, opet imamo otvoreno pitanje. Koje pravosuđe će procesuirati Dodikovo krivično djelo. Tužilaštvo BiH? Pa i oni su rezultat diplomatskog labosa pod američkom zastavom! Kreirani tako da od krupnijih stvari mogu riješiti samo ono što Washington, London, Beograd i Zagreb odrede. Dešavanja Milorada Dodika najbolje je oslikalo zarobljenost suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine.

Da su radili ono što su govorili predstavnici internacionalne zajednice u protekle dvije i pol decenije, Bosna i Hercegovina bila bi i de facto i de jure suverena i samostalna. A u takvoj državi, Dodik i njegovi jataci u NSRs bili bi pohapšeni pod optužnicom državnog udara. Kao što je to uradila Kraljevina Španija kada su snage u Kataloniji pomislile da su jače od države. Tada je Vlada u Madridu pokazala kako djeluje odlučna i snažna država, pa je čak i ona podrška Kataloncima u EU isparila za nekoliko dana.

U Bosni i Hercegovini posve je drugi scenarij. Jasno je da su nas Kvinta, Vijeće za implementaciju mira i sama Evropska unija SLAGALI! Nakon banjalučkog scenarija opasan dim počeo je da kulja ispod balkansog bureta baruta.

A pobrojani su isključivi krivci za takav razvoj situacije i bit će krivi ukoliko destabilizirani Balkan pokrene talas ka unutrašnjosti Unije. Da, Rusija podržava Milorada Dodika, ali nije li u Evropskom parlamentu više puta pokrenuta tema sankcija Miloradu Dodiku. Nisu li prije godinu i više europarlamentarci poput Klemena Grošelja upozoravali da u centru EU sjede birokrate kojima je Dodik omiljeni političar i koji ga čuvaju od sankcija. Jesu, kao što je šira javnost, uključujući političare, akademike i novinare, upozoravala State Department i Bijelu kuću da reaguje odlučnije.

Njihova inertnost pomogla je da detonator mogućeg rata Milorad Dodik opstane i postane omiljeni mnogim evropskim populistima.

I zato su SAD, Britanija, Njemačka posebno i EU u cjelini obavezne prema Bosni i Hercegovinu da situaciju riješe. A eksplozivna situacija se rješava uklanjanjem uzroka eksplozivnosti. Pritom ne mislim samo na Milorada Dodika.

Ukloniti se moraju njegov SNSD, koji mora biti uvršten na listu terorističkih organizacija, ali i institucije koje su pristale biti realizator državnog udara. Jer, ukloniti samo Dodika i SNSD, znači da će nam se za dvadeset i koju godinu ponovo pojaviti neka nova neman spremna da ruši ustavno - pravni poredak Bosne i Hercegovine zarad srpskog sveta.

SRPSKI SVET! Tu počinje svaka opasnost po stabilnost Balkana i zbog toga konačno mora biti uklonjen svaki pipak njegovog sistema u Bosni i Hercegovini. A tih pipaka je mnogo i posve sam siguran da ambasade SAD, Velike Britanije i EU znaju za 90 posto njih. Jer, ti pipci su u institucijama države od vlada i parlamentata, do pravosuđa, policijskih i obavještajnih agencija.

Samo determinisanje i eliminisanje tih pipaka, uz prethodno uklanjanje Dodika i SNSD, može osloboditi prostor za razvoj suverene i samostalne države. Ali, ta država više ne može funkcionisati pod kišobranom Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jer, kriza izazvana banjalučkim scenarijem nije prva. Možda je najozbiljnija, ali je samo nastavak niza kriza kreiranih u vještačkoj dejtonskoj tvorevini Rs - u prevodu 49 posto okupirane teritorije.

GAME OVER! Igrica je na završnom levelu! Pitanje je samo hoće li na kraju igrica sa sudbinom Bosne i Hercegovine, eksplodirati Balkan i vratiti nas tri decenije unazad ili će internacionalna zajednica predvođena Amerikom shvatiti da su balkanski mečići sibirskog medvjeda svoje poteze povukli!

I šta god meteorolozi predviđali, ljetni dani pred nama pokazat će je li Zapad fikcija nas iz postkomunističkih zemalja ili stvarna snaga koja Putinofilima može odgovoriti adekvatno.

Bosna i Hercegovina i definitivno je na raskrsnici. Kojim smjerom će nastaviti i hoće li se usputno testirati nova oružja, ovisi samo od vas - GOSPODO ZAPADNJACI!


#AmbasadaSAD #AmbasadVelikeBritanije #AmeričkaZastava #BiH #DiplomatskiLabos #DodikVučić #DrzavniUdar #Kvinta #PolitickaKriza #SibirskiMedvjed #ZapadnePostavke #RasimBelko

تتواجد العديد من شركات التنظيف في المدينة، وتقدم خدمات متنوعة لتلبية احتياجات العملاء في مجال التنظيف. تهدف هذه الشركات إلى توفير بيئة نظيفة وصحية للمنازل والمكاتب والمنشآت التجارية.تتضمن خدمات شركات التنظيف تنظيف الأرضيات والسجاد، وتلميع الأثاث والزجاج، وتنظيف المطابخ والحمامات، وإزالة الأتربة والرواسب من الأسطح والجدران. كما قد تقدم بعض الشركات خدمات خاصة مثل تنظيف الستائر والمفروشات، وتنظيف الواجهات الخارجية للمباني.تتميز الشركات المحترفة في مجال التنظيف بتوفير فرق عمل مدربة ومجهزة بأحدث الأدوات والمعدات لضمان جودة الخدمة. كما يتم استخدام مواد تنظيف آمنة وفعالة للحفاظ على صحة العملاء والبيئة.يمكن للعملاء الاستفادة من خدمات شركات التنظيف في المدينة من خلال الحجز المسبق لزيارة منزلية أو التواصل عبر الهاتف أو البريد الإلكتروني. تقدم الشركات عروضًا وخصومات مناسبة لتلبية متطلبات العملاء واحتياجاتهم المالية.باختيار شركة تنظيف موثوقة ومحترفة في المدينة، يمكن للعملاء الاستمتاع بمنزل نظيف ومرتب دون عناء القيام بالتنظيف بأنفسهم.

شركة تنظيف بالمدينة
تتعرض المدينة المنورة لمشكلة حشرات تؤثر على صحة وراحة سكانها وزوارها، ولذلك تقوم الجهات المسؤولة باتخاذ التدابير اللازمة لمكافحة هذه الحشرات. تتضمن هذه التدابير استخدام المبيدات الحشرية الآمنة والفعالة وعمل حملات توعية للمجتمع حول أهمية النظافة والتخلص من المخلفات والأطعمة الفاسدة التي تجذب الحشرات. وتعتبر هذه الجهود ضرورية للحفاظ على صحة وسلامة المجتمع وتوفير بيئة صحية ونظيفة للجميع.


شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة

The article has a lot of useful knowledge and is well-written. I've been to your site. It's both interesting and amazing. This is a very interesting piece of writing Happy wheels.